Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordhög arbetslöshet bland högt utbildade

Antalet arbetslösa med hög utbildning har nått rekordhöjder. Nu går nästan 50 000 akademiker och andra högt utbildade utan jobb.

En av de många är Katarina Hellsten-Palomäki. Hon blev uppsagd för ett halvt år sedan i samband med en omorganisering i företaget där hon jobbat i tolv års tid. Något nytt jobb är inte i sikte.

- En enda gång har jag kommit så långt som till en arbetsintervju. Det finns mängder av kompetent folk därute. Den som lyckas få ett jobb måste ha en hel del tur, säger Hellsten-Palomäki.

Förutom tur måste man också ha kunskap om hur och var man söker jobb.

- Den tiden när man satt och bläddrade i tidningen är förbi. Bara en bråkdel av arbetsplatserna finns där. Jobben finns på olika sajter, på sociala medier, i rekryteringsföretag. Det gäller att ha ett kontaktnät och ständigt vara uppkopplad, förklarar Hellsten-Palomäki.

Myndigheterna maktlösa

På Arbets- och näringsministeriet är man väl medveten om situationen. De högtutbildade har hittills ofta fått jobb inom den offentliga sektorn och i större företag. Men i dag uppstår de nya arbetsplatserna främst i småföretag, konstaterar man på ministeriet.

Några metoder för att ta itu med den akademiska arbetslösheten har man inte på ministeriet.

- Det är utbildning och kurser som gäller, precis som för andra arbetslösa, säger konsultativa tjänstemannen Johanna Alatalo.

Nej till städjobb

För Hellsten-Palomäki är omskolning inget alternativ. Hon tror fortfarande på möjligheterna inom sin egen bransch. Inte heller ett jobb som ligger långt under den egna utbildningsnivån känns som en bra utväg.

- Arbetsgivarna är knappast intresserade av att anställa överkvalificerade personer som sticker iväg så snart de hittar något som bättre motsvarar deras utbildning. Alla arbetsuppgifter kräver en viss inskolning, som kostar pengar för arbetsgivaren, säger hon.

Däremot funderar Hellsten-Palomäki på att starta eget. Hon hoppas att det skulle bli lättare att starta företag i Finland och att klimatet skulle bli mer företagarvänligt.

- Att starta ett eget företag är något jag överväger på allvar. Det skulle i så fall handla om försäljning, kanske i inredningsbranschen, funderar Hellsten-Palomäki.

Som högt utbildade räknas personer med examen från högskola eller yrkeshögskola samt doktorer.