Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tuomas + Tarja = oundvikligt

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:54.
Tuomas Holopainen från Nightwish
Bildtext Tuomas Holopainen då det begav sig. 2002.
Bild: Marcus Rosenlund

Med läsarna som vittnen och inför denna församling lovar jag, Marcus Vittorio Eulalia Rullgardina Rosenlund härmed att äta upp min mössa om Nightwish och Tarja Turunen inte har återförenats för minst en livekonsert och en skiva till och med år 2025. Sannolikt tidigare än så.

Jag menar, kom igen nu. Anette Ohlszson och Floor Jansen - speciellt Floor Jansen men inte Anette Ohlzszzzon - är helt okej och så vidare, men den mojo som Nightwish en gång besatte var fullständigt beroende av den besynnerliga kombinationen av Turunens dåliga operaengelska och Tuomas Holopainens inte ännu helt fullständiga villfarelse att han är Stanley Kubrick minus kamerorna. Att göra en låt filmmusik eller två per skiva var helt okej, men let's face it - han behöver ett rivjärn i bandet som ger honom med brödkaveln när Ennio Morriconeväxeln halkar i och fastnar.

Och låt oss säga det rakt ut: Tarja Turunens karriär har ju inte heller pekat spikrakt uppåt sedan hon fick kicken från Nightwish. Tuomas och Tarja, vakna upp och inse vad klockan är slagen: ni behöver varandra!

Håhåjaja

Anette Ohlschzon och Floor Jansen (och vem den nästa tillfälliga vokalisten än må vara) är Nightwish motsvarigheter till Blaze Bayley (Blaze vemdå? Nå han som sjöng i Iron Maiden medan Bruce Dickinson var ute och egotrippade, på klassiska plattor som Virtual XI, känd för sådana superhits som, ööh, never mind). Så är det bara. "Carrie's the one who hides M&M's in a lamp" må ha varit en rolig felhörning av Amaranth, men den obskyra memen är också det enda som någon kommer att minnas av Anette Ohhhlszszszszon-erans Nightwish.

Och Tuomas Holopainens öde kan vara att bli en ny Steve Harris, vars kortaste låtar är på tio minuter och handlar om preussiska fältherrar under 30-åriga kriget och rymdkrig i fjärran galaxer för länge sedan. Kan vi få en Running Free? "No you can't. Sod off!"

Hatten av för Farbror Joakim!

Men låt mig nu ändå säga det här om Tuomas Holopainen. Mannen har en imponerande telefonbok. Han ringer upp folk och de svarar. Inte bara det, de lovar dyka upp vid studion klockan 09:00 sharp tisdag morgon. Han fick Don Rosa, den legendariske Kalle Anka-tecknaren, involverad i sitt skivprojekt om farbror Joakim. Hur fort tror ni att Rosa skulle ha slängt på luren om Yngwie Malmsteen hade ringt och sagt att han har en dubbelplatta om Stål-Långben på gång?

Och det funkade! Music Inspired By The Life and Times of Scrooge är ett fantastiskt soundtrack, utan film visserligen, men en skitbra platta! Men den är inte Nightwish, och bra så!

Och nu det här senaste: Holopainen / Nightwish har lyckats ragga upp ingen mindre än ärkeateisten och Darwins bullterrier, professor Richard Dawkins och gjort ett massivt epos, bandets åttonde studioplatta, "Endless Forms Most Beautiful", inspirerad av hans texter om evolutionsläran. De har till och med fått Dawkins att prata på skivan. Vilket ju är helt imponerande i sig, Dawkins texter om evolutionen är fantastiska, läs "The Greatest Show On Earth", för Odins skull!

Men är det bra material för en Nightwish-platta? Fansen tycks inte vara helt övertygade baserat på YouTubekommentarer och annat muttrande. Och det är inte jag heller, baserat på det lilla jag har hört hittills. Första singeln, Élan är boooo-ringg!

Alltså visst, Dawkins är ju bra, men Holopainen valde fel bok: på toppen av sitt game skulle Tarja Turunen ha sjungit The God Delusion i höga C så att alla katedralfönster från Canterbury till Lieksa skulle ha regnat ned i små små skärvor. På usel engelska, men folk skulle ha lyssnat. Man hade liksom inget val med Turunen.

Men okej, till och med Darwin-Dawkins medverkan har lyckats irritera en del fundamentalistkristna Nightwishfans och det är ju alltid någonting.

Hur som helst: jag upprepar mitt vad. Tarja Turunen och Tuomas Holopainen, återförenade senast 2025. Om inte, hämta HP-såsen så sätter jag min pipo i mikrovågsugnen.

Metallväktarna