Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Studerande oroade över höjda hyror på Domus

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Domus A-hus
Bildtext Domus A-hus i förgrunden, B-huset till höger

I år har det gått 50 år sedan studenthemmet Domus Aboensis på Biskopsgatan i Åbo blev klart. Men hyresgästerna undrar om det är värt att fira, eftersom de är oroliga för att hyran kommer att stiga mycket.

Under de senaste tio åren har Åbo Akademis Studentkår skött uthyrningen av studentlägenheter på Domus. De har haft ett hyresavtal med Stiftelsen för Åbo Akademi som äger huset, men det tar slut 31.7.2015. Då sägs hyresavtalet upp med de studenter som bor i Domus B-hus. Stiftelsen kommer sedan att i första hand erbjuda dessa studenter ett nytt avtal, men sannolikt med höjd hyra.

Det här förundrar och oroar bland andra Oscar Damén, som bor på Domus. Han flyttade i somras från Studentbystiftelsens lägenhet till Domus, eftersom läget är centralt och priserna var skäliga. Nu funderar han på om han borde ha bott kvar. Han betalar 426 euro i månaden för en lägenhet på 32,5 kvadratmeter. Han har cirka 50 euro över efter studiestödet och bostadsbidraget.

Oscar Damén
Bildtext Oscar Damén

- Medan Studentkåren ju bevakar studerandenas intressen, är jag rädd för att stiftelsen endast är intresserad av affärsverksamhet och kommer att begära marknadshyror för lägenheterna.

Det gör Stiftelsen för Åbo Akademi redan i A-huset, som nyligen renoverades. Stiftelsen hyr ut A-husets bostäder till klart högre hyror nu. I A-huset kostar de renoverade lägenheterna drygt 19 euro per kvadratmeter i snitt.

Domus hyrs också framöver ut till studerande

Fastighetsdirektör Bill Anckar vid Stiftelsen säger ändå att det inte finns någon anledning att dramatisera arrangemanget. Det var naturligt för Stiftelsen att överta uthyrningen av också Domus B-hus, eftersom lägenheterna i Domus A-hus hyrs ut direkt av dem.

- Bostäderna kommer också framöver att uthyras till studerande vid ÅA. Vi har ännu inte fastställt hyresnivån för Domus B, men kommer att göra det inom kort, säger Anckar. Eventuella hyreshöjningar verkar bli måttliga. Generellt kan vi väl anta att snitthyran i Domus B kommer att vara något lägre än snitthyran i Domus A, där lägenheterna är alldeles nyrenoverade.

Åbo Akademis Studentkår skulle gärna ha fortsatt att hyra ut bostäderna, men man kunde inte komma överens om ett nytt hyresavtal med Stiftelsen för Åbo Akademi. Enligt Studentkårens VD Patrik Fellman steg Stiftelsens anbud så mycket att Studentkåren inte kunde godta det.

Patrik Fellman
Bildtext Patrik Fellman

- Vi gjorde ett motanbud som var 20 % högre än vad vi tidigare hade betalat, men det godkändes inte, säger Fellman. Vi kunde inte höja hyrorna lika mycket, och ta en risk att bostäder skulle stå tomma.

Studentkåren hyr i dag ut drygt 110 bostäder i Tavasthem, Domus och på den fria marknaden. Enligt Fellman har Studentkårens bostadsuthyrning en klart social funktion, att kunna erbjuda billiga hyresbostäder, men nu kommer de 42 bostäderna i Domus troligen av hyras ut till en nivå som närmar sig marknadsnivån.

Stiftelsen uppbär utan undantag marknadshyra

Det bekräftas också av fastighetsdirektör Anckar, som säger att Stiftelsen utan undantag uppbär marknadshyra då man ingår nya hyresavtal, så till den del Studentkårens hyra har varit lägre än den allmänna nivån på marknaden är det möjligt att hyran höjs.

- Men jag är övertygad om att bostäderna i Domus B kommer att vara mycket attraktiva för såväl nuvarande som nya hyresgäster också framöver. Om detta vittnar efterfrågan i Domus A, där alla hyreslägenheter uthyrdes inom loppet av några veckor, och huset har haft full beläggning sedan färdigställandet - trots marknadsmässig hyra.

Domus Aboensis

Studeranden Oscar Damén har annars varit nöjd med boendet, men om hyran höjs kunde också standarden på lägenheterna höjas, tycker han. Hyran för hans 32 kvadratmeter stora lägenhet är nu lika stor som för en 21 kvadratmeter stor lägenhet i det renoverade A-huset. Han tycker att hyran borde vara så stor som det studie- och bostadsstöd man maximalt kan få.

- Är det meningen att studerande ska kunna bo här i framtiden, undrar Damén, eller ska bostäderna endast vara pengaindrivande?

Studentkåren ska jobba för studerandenas bästa, och det arbetet fortsätter nog fastän man inte längre hyr ut lägenheter i Domus, intygar Studentkårens VD Patrik Fellman. Intressebevakningen fortsätter som tidigare, likaså verksamheten med de fem studentrestaurangerna i Åbo.

- Vi har bara lite färre bostäder som vi kan erbjuda våra studenter, säger Fellman.

Låg hyra som ett bidrag till Studentkåren

Stiftelsen fastighetsdirektör Bill Anckar säger att den hyra som Studentkåren har betalat för Domus B-hus i praktiken kan tolkas som ett indirekt bidrag till Studentkåren, eftersom man har kunnat hyra ut lägenheterna till studenterna förmånligt.

- Stiftelsens bidragspolicy är i dag en annan, mer rätlinjig, säger Anckar. Vi ingår endast avtal till marknadsmässig hyra, och våra fastighetsplaceringar - liksom övriga placeringar - skall generera avkastning som används till förmån för Åbo Akademi i form av direkta bidrag som ÅA långt kan disponera fritt, exempelvis genom att stöda Studentkårens verksamhet.

Renovering av Domus.
Bildtext Så här såg Domus A-hus ut under renoveringen i augusti 2014

Domus Aboensis hör till de modernistiska byggnaderna på Biskopsgatan. Husen är ritade för Åbo Akademis Studentkår av arkitekt Pekka Pitkänen år 1965. Studentkåren sålde husen till Stiftelsen i slutet av 1980-talet, varefter husen användes för andra funktioner inom Åbo Akademi, till exempel som gästrum för forskare och som arbetsrum.

Sedan 2005 har Studentkåren hyrt Domus B-huset av Stiftelsen och hyrt vidare lägenheterna till studenterna. De nuvarande hyrorna i B-huset är 284 euro för en lägenhet på 16 kvadratmeter, 339 euro för 21 kvadratmeter och 426 euro för (familje)lägenheter på 32,5 kvadratmeter. Till hyran tillkommer 10 euro i energiavgift.