Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Utländska spelsajter hotar finländskt spelmonopol

Från 2015
Uppdaterad 03.03.2015 13:46.
Spelberoende
Bildtext Utländska spelbolag kör med stenhård marknadsföring på nätet.
Bild: YLE/Lucas Dahlström

På nätet kan man inte tala om någon monopolställning för de finska spelbolagen. Utländska spelsajter lockar med erbjudanden som de inhemska bolagen inte kan matcha.

I själva verket är det ingen annan än de finska spelbolagen som skulle få erbjuda finländarna penningspel. Men på nätet är det här svårt att kontrollera.

– Många internationella spelsajter är väldigt aggressiva i sin direkta marknadsföring. De fäster inte heller någon vikt vid omsorgen för sina kunder. De kan till exempel lova 100 euro i registreringsbonus eller spelpengar, säger direktör Timo Kiiskinen på Penningautomatföreningen Ray.

Det handlar ofta om erbjudanden som de finska bolagen inte får göra enligt lagen.

– Det är klart att kunden ofta nappar på det bästa erbjudandet när han eller hon funderar på var det lönar sig att spela, fortsätter han.

Systemet med monopolställning i Finland är till för att främja måttligt spelande och motverka olaglig spelverksamhet. Spelbolagens sätt att designa spelen regleras i lagen för att hålla spelandet på en ansvarsfull nivå. Eftersom de utländska spelbolagen fungerar på andra premisser blir konkurrensen svår på nätet.

Lottobollar.
Bild: Veikkaus

Kreativ marknadsföring

De utomstående spelbolagen får inte använda traditionella sätt att marknadsföra sig på i Finland. Men de använder sig av andra former av marknadsföring på olika nätsajter och i sociala medier.

– Det här orsakar en kraftig huvudvärk för oss som myndigheterna borde granska närmare, säger Timo Kiiskinen.

Reklam på nya sätt

  • Utländska spelbolag har hittat på olika sätt att marknadsföra sina spel för finländarna.
  • Finländare har grundat spelföretag i utlandet. Sajter är på finska och vadslagningarna handlar ofta om finska matcher.
  • En utländsk spelsajt betalar finska kändisar som har en egen hemsida, som till exempel en blogg, för att marknadsföra tjänsterna.
  • Tv-kanaler som streamas från en utländsk server kan ha reklam av utländska spelbolag, även om innehållet på kanalen är på finska och därmed riktar sig till finländare.
  • Annonser i sociala medier. Facebooks princip är att reklam ska vara godkänd enligt landets lagar, men ändå kan vissa annonser slinka igenom filtret.

Inrikesministeriet ansvarar för utformingen av lagstiftningen kring spelverksamheten. Där verkar de internationella spelsajterna också orsaka huvudvärk.

– Vi är oroliga över den här utvecklingen, säger regeringsråd Katriina Laitinen på inrikesministeriet.

Tills vidare är finländarna ganska trogna de inhemska spelbolagen. Av alla som spelar på internet uppgav bara 16 procent år 2011 att de spelat på utländska spelbolag.

Enligt uppskattningar spelar finländarna bort 130 miljoner euro på utländska spelsajter. Även om det är en stor summa pengar är den tills vidare relativt liten i proportion tilll hur mycket finländarna spelar överlag. Den inhemska spelindustrin drar in omkring 1,7 miljarder euro i spelintäkter varje år.

Med en aggressivare marknadsföring är det möjligt att de internationella sajterna ökar sin andel på den finska marknaden.

Svårt att begränsa

– Vi följer ständigt med utvecklingen och vi är beredda att ändra lagen om det behövs. För tillfället finns det ändå inga konkreta planer på att begränsa de internationella sajterna, säger Laitinen.

Det är inte ovanligt att finska bloggare har avtal med internationella spelsajter och gör reklam för dem. Polisstyrelsen gillar inte det här.

Spela för pengar
Bild: EPA/Dennis M Sabangan

– Den finska kändisen får ofta betalt av spelbolaget enligt hur många spelare som registrerat sig via dennes blogg och till och med enligt hur mycket de spelar. Ersättningarna kan vara ganska stora och därmed svåra att motstå, säger chefen för lotteriförvaltningen på polisstyrelsen Jouni Laiho.

Om aktören är verksam inom Finlands gränser som i till exempel Jokerit-fallet har polisen möjligheter att ingripa. Men när verksamheten sker i andra länder blir det svårare.

Nättrafiken kan blockeras

I Norge och Estland har man försökt begränsa åtkomsten till utländska nätsajter.

Monopol i spelbranschen

  • Ray, Veikkaus och Finntoto har ensamrätt på att bedriva penningspel inom var sitt område.
  • På Åland har Ålands penningautomatförening Paf en motsvarande ställning.
  • Inga andra bolag får enligt finsk lag erbjuda penningspel åt finländare.
  • På internet är det här i praktiken svårt att övervaka.
  • Nästan 80 procent av finländarna i åldrarna 15-74 spelar penningspel under ett år.
  • Omkring 110 000 finländare klassas som problemspelare.

Katriina Laitinen säger att den här typen av åtgärder borde riktas mot spelbolagen och inte spelarna.

– Spelarna gör sig inte skyldiga till någonting när de spelar på utländska sajter, säger hon.

Jouni Laiho på polisstyrelsen tror inte heller på möjligheterna att blockera åtkomsten till spelsajternas ip-adresser i Finland.

– Det är lätt att kringgå genom att söka nya ip-adresser. I teorin kan blockeringsåtgärderna användas men i praktiken kommer de inte att stoppa de här tjänsterna, säger Jouni Laiho.

En annan variant av blockering är en varningstext som dyker upp då användaren besöker en utländsk speltjänst. Det här fönstret informerar användaren om att man nu är besöker en tjänst som rör sig utanför det finska systemet.

– Jag antar att det här inte har så stor betydelse för en som spelar mycket på utländska sajter. Men någon som besöker en sida för första gången kan kanske fundera en stund, säger Jouni Laiho.

Inom EU pågår ett arbete för att motverka olaglig vadslagning. Jouni Laiho säger att utgångspunkten här är att olagligheten bedöms utgående från i vilket land spelaren finns, och inte var spelbolaget är grundat. Till sommaren torde det här arbetet ge resultat.

Läs också:

På tisdagen klockan 20.00 (Arenan och Yle Fem) sänder Spotlight en dokumentär om spelberoende.

Programmet är inte längre tillgängligt