Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Strömfors Electric sjunger på sista versen

Från 2015
Uppdaterad 27.02.2015 16:14.
Företagsskylt vid fabrik
Bildtext Strömfors Electric hör till koncernen Schneider electric.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Nedmonteringen av verksamheten vid Strömfors Electrics fabrik i Lovisa går enligt planerna. 72 arbetstagare av fabrikens ursprungligen dryga 200 återstår.

För en vecka sedan gick 25 arbetstagare ut genom fabrikens portar för sista gången. På onsdag fick ytterligare tio arbetstagare veta att deras arbetsförhållande är över om en månad.

Tidtabellen håller

Samarbetsförhandlingarna inleddes i juli 2014 på grund av att företagets ledning beslöt att lägga ner verksamheten i Strömfors i Lovisa. Nedskärningarna har skett enligt planerna - det vill säga gradvis.

eldosa
Bildtext Strömfors electric tillverkar bland annat vägguttag.
Bild: YLE/Stefan Härus

Företaget hör till Schneider Electric-koncernen, som av ekonomiska skäl beslöt att flytta verksamheten i Lovisa utomlands.

Lovisa stad har aktivt hjälpt dem som blivit arbetslösa att hitta nya jobb - bland annat genom att locka nya företag till orten. Lovisa har också fått hjälp av utvecklingsföretaget Posintra.

I och med att Strömfors electric upphör, har staden beviljats status som ett strukturomvandlingsområde, vilket innebär att nya företag som etablerar sig i Strömfors eller på annat håll i Lovisa, kan få större investeringsbidrag.

Nytt arbete eller studier

Av den totala arbetsstyrkan på cirka 200 personer har cirka 10 arbetstagare lyckats hitta en ny arbetsplats.

En liten grupp av personalen har inlett studier. Några av dem studerar på heltid för att skaffa sig ett helt nytt yrke.

- På måndag kommer fem före detta arbetstagare att inleda studier i Kotka för att bli närvårdare, berättar huvudförtroendeman Marjatta Soidinsalo.

Största delen förlorare

Största delen av arbetsstyrkan vid Strömfors Electric är ändå sådana som varken lyckats hitta en arbets- eller studieplats.

- Avgångspaketet ger förstås lite tidsfrist och möjligheter att hitta en arbetsplats eller en studieplats, men visst är det trots det hårda bud. Hallarna töms sakta men säkert och eftersom nedmonteringen av verksamheten sker en liten bit i taget så känns det för oss som i spelet där man förr eller senare blir hängd.

Enligt slutresultatet i samarbetsförhandlingarna, skall fabrikshallarna vara tomma på arbetstagare den sista juni.

Det finns en liten möjlighet att det går snabbare än så. Det finns nämligen bara fyra grupper kvar på fabriksgolvet.