Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt lagförslag: Innehållet i starksprit måste få publiceras

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bild: yle

Riksdagsmän från både höger och vänster kräver att alkohollagen ändras så att produktuppgifter om starka alkoholdrycker får börja publiceras på webben. - Det handlar inte om alkohol, men om industripolitik, säger Lars-Erik Gästgivars (SFP).

Enligt lagmotionen borde innehållsförteckningen på starka alkoholprodukter få publiceras på tillverkarnas egna webbsidor, så att utländska kunder kan hitta dem. Det här skulle främja exporten av alkoholprodukter, menar gruppen av riksdagsledamöter som står bakom den här lagmotionen.

"Industripolitik, inte alkoholpolitik"

Enligt riksdagsman Lars-Erik Gästgivars (SFP) handlar motionen inte om alkohol, utan om industripolitik.

- De företag som producerar alkohol här i Finland måste på något sätt kunna få marknadsföra sig och presentera sina produkter, det gör också utländska företag. Att finländska alkoholproducenter inte få lägga ut sina produktuppgifter på nätet gör att de får det betydligt svårare att klara sig mot sina utländska konkurrenter.

Det är Lars Erik Gästgivars (SFP) och riksdagsmännen Jari Myllykoski (Vf), Jaana Pelkonen (Saml.), Mikko Alatalo (C), Jukka Kärnä (SDP) Markus Mustajärvi (Gröna) och Ari Jalonen (Sannf.) som står bakom lagmotionen.

Korsholms fullmäktigeordförande Lars Gästgivars (SFP).
Bildtext Lars-Erik Gästgivars (SFP) är frustrerad över Finlands alkoholpolitik.
Bild: YLE/Agneta Glad

"Social- och hälsovårdsministeriet är roten till problemet"

Jag kan inte förstå att det här inte ligger på Arbets- och näringsministeriets bord. Social- och hälsovårdsministeriet saknar helt kompetens.

Enligt alkohollagen är det för tillfället bara Alko, rederierna, flygbolagen och flygplatsernas försäljare som delvis får publicera de här produktuppgifterna. Det här en följd av att lagen om alkoholreklam blev striktare i fjol.

Enligt Lars-Erik Gästgivars (SFP) stavas roten till problemet Social- och hälsovårdsministeriet. Ministeriets strikta alkoholpolitik anses sätta käppar i hjulet för den finländska alkoholexporten.

- I Finland faller allt som berör alkohol, oberoende om det är frågan om utskänkning eller industri, under Social- och hälsovårdsministeriet som helt saknar kompetens att blanda sig i de här frågorna. Jag kan inte förstå att det här inte ligger på Arbets- och näringsministeriets bord, säger en frustrerad Gästgivars.

Om man tillåter tillverkare att börja publicera innehållsförteckningen på sina produkter på webben, kan man inte se det här som ett sätt att kringgå förbudet mot alkoholreklam?

- Nej, det kan man inte. Det handlar inte om slutförsäljarna av alkohol, men om industrin som tillverkar alkohol för olika slutförsäljare.

Frågan är om vi ska gå inför ett total förbud av alkohol i det här landet

"Alkohol är en viktig exportvara"

Gästgivars påpekar att starksprit om en stor exportvara för Finland, och anser att man därför också måste kunna få marknadsföra den.

- Vi kan inte på grund av social- och hälsoministeriet underliga lagförslag börja tumma på reglerna. Man tar ju livet av många företag på det här viset. Frågan är om vi ska gå inför ett total förbud av alkohol i det här landet, säger Gästgivars syrligt.

Diskussion om artikeln