Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Snickra en bänk av en stockhalva

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2020 09:52.
Bänkar av stockhalvor - Spela upp på Arenan

Det tar en timme att snickra en bänk, men före bänkarna är torra och målade får man räkna med några veckor.

Om man vill göra en liten pall räcker det med en 40 cm lång stockbit men om man vill ha en bänk till trädgården går det lika bra att göra en flera meter lång bänk med samma metod.

Den största utmaningen i det här relativt enkla snickeriet är att få stocken halverad.

fotocollage
Bild: Yle/Strömsö

Träd är som torrast på vintern

Skaffa en ca. 70 cm lång stock av tall, gran eller björk. För hållbarheten och utseendet spelar det inte så stor roll vilket träslag man använder om bänken ändå skall målas.

Stocken. 25-30 cm är en lämplig diameter på stocken.

Motorsågen är ett effektivt verktyg att klyva stocken med. Keden måste vara vass för att sågsnittet skall bli rakt. Motorsågen är ett farligt verktyg som aldrig borde användas utan att sågaren klätt sig i skyddsskor och så kallade ”motorsågsbyxor”.

Träd är som torrast på vintern. Om man fäller trädet då kan man börja bearbeta stocken direkt. Om trädet fälls på våren när saven börjat stiga måste stocken barkas och torka innan man börjar på.

Lita på krymptekniken

Du behöver också 4 rundstavar eller varför inte 4 jämntjocka grenar till ben. Om man använder grenar är det bra att ta in dem i rumsvärme en vecka på förhand så att de är torrare än stockhalvorna.

Rundstavarna till Strömsös bänkar har en diameter på ca 32 mm.

Rundstavarna eller grenarna skall vara ca 35 - 40 cm långa. En lämplig sitthöjd är 45 - 50 cm men bänken ser mer sympatisk ut om den blir lägre än så.

Om bänkstocken är något fuktig är det lättare att borra i den. En 32 mm borr kräver ändå en relativt kraftig borrmaskin.

När stockhalvan torkar efter att benen är inborrade och fastsatta krymper hålet och benen knips ordentligt fast. Det kallas krympteknik och på det sättet behövs inget lim.

Jim Björni
Bild: Yle/Strömsö

Välj utomhusfärg till en utomhusbänk

Det man bör ta i beaktande är att barrträdens kvistar innehåller kåda. För att inte kådan skall tränga genom färgen kan man pensla kvistarna med kvistlack före målning.

För att få färgen att hålla är det alltid bra att börja med en grundfärg eller en ”häftgrund” som den kallas.

Om det blir en utomhusbänk måste färgen vara ämnad för utomhusbruk. Det betyder att färgen måste tåla fuktförändringar. En sådan färg är elastisk och sitter fast när virket krymper och torkar av solsken och regn.

En bänk
Bild: Yle/Jim Björni

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk