Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Johanna Tukiainen kan inte lämna offentligheten

Från 2015
Uppdaterad 27.02.2015 18:33.
johanna tukiainen
Bildtext Johanna Tukiainen tittar hellre framåt än bakåt.
Bild: Yle/Parad Media

Underhållaren Johanna Tukiainen är ett bekant ansikte på löpsedlarna och bilden av henne i offentligheten är sällan smickrande. Men hur stor makt har medierna över hennes liv?

– Jag har två sidor, den kända och den privata Johanna Tukiainen. Mina vänner tycker att jag är snäll person, men medierna målar upp en negativ bild av mig, berättar hon.

I Efter Nio-studion sitter enligt hennes egen utsago den ärliga och äkta Tukiainen.

Vem har makten?

Det fanns en tid då hon tyckte att maktförhållandet mellan henne och medierna var balanserad. Medierna utnyttjade henne men hon utnyttjade dem lika mycket tillbaka. På senare tid upplever hon ändå att medierna tagit makten över henne.

– Det går inte att påverka den bild medierna ger ut. De delar in människorna i skandalmänniskor, fina människor, och så vidare, tycker Tukiainen.

– Det som skrivs om mig är inte sant. Vissa saker kan stämma, men det är inte hela sanningen. Det tråkiga är att många tror dessutom på allt som skrivs.

Kan inte lämna offentligheten

Johanna Tukiainen skulle lämna offentligheten ifall hon vore i en annan livssituation, som till exempel i ett långvarigt förhållande. Men situationen är enligt henne inte så svartvit.

– Jag har arbetat i underhållningsbranschen i 15 år och uppträtt på flera olika håll i landet. Det är ett yrke jag gillar och då hör det också till att man syns i offentligheten.

Vill titta framåt

Tukiainen vet att hon inte kan kontrollera vad som skrivs om henne i medierna, men samtidigt tycker hon att det är orättvist att hon svartmålas när det finns andra personer som gjort värre saker.

Tukiainen har med jämna mellanrum haft problem med rättsväsendet. Sedan tre månader tillbaka utför hon sin samhällstjänst på ett äldreboende och tycker att det går fint och att ingen tycker att hon är hemsk person.

– Jag tror inte det är meningen att man ska tänka så mycket på det förflutna. Jag vill hellre titta framåt.

Läs också:
Skräcken värre än slagen
Kaj-Gustaf Bergh trivs vid makten

Efter Nio om makt, måndagen den 2 mars 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan