Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Om du litar på mig - krama mig

Från 2015
Man står med förbundna ögon och väntar på en kram, med utsträckta armar.
Bildtext Petski Westerholm står och väntar på kramar. Inte alls förgäves, för han fick många.
Bild: YLE

Invandrare, stig fram och krama mig. Jag litar på dig, litar du på mig? Det var Petski Westerholms budskap där han stod mitt i centrum med förbundna ögon.

Idén till det sociala experimentet fick Petski Westerholm och hans kollegor på programmet Kioski från ett videoklipp som snabbt spridit sig världen över. Där står muslimen Assma Galuta på gatan med en skylt där det står "Jag är en muslim. Jag är stämplad som terrorist. Jag litar på dig. Litar du på mig? Ge mig en kram".

- Som metod är det här jättegripande. Det att han bär ögonbindel gör också att han inte representerar sig själv, utan han representerar en muslim. Den har rört folk till tårar, för många människor kommer fram och visar sitt stöd, säger Petski.

Petski såg videon och började fundera på hur han skulle kunna visa att han litar på folk.

- Jag ville komma på ett sätt att kommunicera till alla typer att jag vill ha er här, och jag gillar er.

Videon med Kioskis sociala experiment (extern länk)

De kom fram till att samma metod säkert också fungerar den andra vägen. Petski stod därför i mitten av centrum, och också i Östra centrum, med skyltar och förbundna ögon. Förvånansvärt många kom fram och kramade honom.

- Det var lite spännande eftersom jag inte såg något och inte visste vem som kramade mig. Visst var jag också lite oroad, eftersom det finns så mycket hatretorik och dumt skit där ute nu för tiden.

Petski vill representera

Videon delas och hyllas väldigt mycket på sociala medier. Petski är glad att den delas, och han är inte rädd att den ska ta fokus från den första videon, eftersom huvudpersonerna ändå är de som stiger fram och kramar honom.

- Men det är inte en dålig sak det heller, att det är en vit, finsk och vanlig man som gör det här. Med hjälp av ögonbindeln är jag en representant, jag är inte bara mig själv.

Petski vill förnya den vite mannens image, med hjälp av videon. Han vill också få bort det han själv kallar "arshålsretoriken".

- Det att du säger vilken dum skit som helst som dyker upp i ditt huvud, och sedan säger att du får säga vad som helst eftersom vi har yttrandefrihet. Om ingen säger ifrån, och om ingen säger att jag litar på er, så hur ska en då veta?

Lyssna på hela intervjun med Petski i Myteriets onsdagspodd.

Myteriet: Att krama främlingar och New York rekryterar Finlands Spielberg 250215

Programmet är inte längre tillgängligt

Här kan du läsa Kioskis artikel, med en till video där Petski tar emot kramar.

Experimentet fortsätter. Läs också: Olen muslimi, halaa jos luotat minuun – katso video suomalaisten reaktioista

Mer om ämnet på Yle Arenan