Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionspolitikern Boris Nemtsov sköts till döds i Moskva

Från 2015
Uppdaterad 28.02.2015 13:38.
Boris Nemtsov, dödad rysk oppositionspolitiker
Bild: EPA/ Maxim Shipenkov

Den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov har dödats i Moskva. För två veckor sedan sa Nemtsov till en rysk tidning att hans mamma är rädd för att sonen kommer att dödas för sin kritik mot Putin.

Enligt den ryska polisen sköt en okänd gärningsman Nemtsov till döds med ett handvapen i centrum av Moskva sent på fredagen, i närheten av Vasilijkatedralen.

Nemtsov promenerade längs Bolsjoj Moskvoretskij-bron då han ska ha blivit beskjuten "7-8 gånger" från en vit bil, enligt ryska myndigheter. Inrikesministeriet uppger att man har hittat sex patroner på platsen, av vilka Nemtsov träffades av fyra. Vid stunden då han sköts var Nemtsov i sällskap av en ukrainsk kvinna. Hon undkom oskadd.

55-åriga Nemtsov var en av Rysslands främsta oppositionsledare och en frän Putinkritiker.

Nemtsovs mor: Putin kommer att döda dig

Nemtsov har upprepade gånger kritiserat den ryska regeringen för att vara ineffektiv och korrumperad, och också varit kritisk mot Rysslands roll i Ukrainakonflikten.

Han riktade hård kritik mot Putin i en radiosändning för kanalen Ekho Moskvy bara ett par timmar innan han sköts till döds. Han sade att Putin drivit Ryssland i kris med "galna, aggressiva och dödliga krigshandlingar mot Ukraina".

För två veckor sedan sa Nemtsov till den ryska tidningen Sobesednik att hans 86-åriga mamma var rädd för att kritiken mot Putin skulle kosta sonen livet.

– Min mor säger hela tiden ”när ska du sluta kritisera Putin? Han kommer att döda dig”, sade Nemtsov till tidningen.

På frågan om han själv är rädd för att bli dödad svarade Nemtsov att han inte är lika rädd som sin mor.

- Om jag skulle vara rädd hade jag inte lett ett oppositionsparti, sade Nemsov till Sobesednik.

"Ett politiskt mord"

Ledande ryska oppositionspolitiker säger nu att det är klart att det handlar om ett politiskt lönnmord.

En av dem är oppositionsaktivisten Ilja Jashin, som berättar att han träffade Nemtsov för ett par dagar sedan. Då arbetade Nemtsov på en rapport som skulle bevisa Rysslands direkta inblandning i våldsamheterna i östra Ukraina.

Oppositionsfiguren Garri Kasparov säger att mordet visar att Putin och kretsen omkring honom ljuger om att de har folkets stöd. Skulle stödet vara så stort som Putin påstår, skulle det inte finnas några skäl för mordet.

Oppositionen i Ryssland hade förberett en stordemonstration i Moskva till söndagen, som har ställts in. Nemtsov har tidigare gripits i samband med oppositionens demonstrationer.

Nemtsov var biträdande premiärminister i president Boris Jeltsins regering. Han lämnade duman år 2003.

Ett "provokativt" dåd

President Putin informerades enligt nyhetsbyrån Itar-Tass direkt om det skedda. Putin har fördömt det "provokativa" dådet och sagt att det verkar som ett grymt beställningsjobb.

Ryska myndigheter har inlett en storoperation för att hitta den som ligger bakom mordet. Putin uppges personligen bevaka utredningen.

USA:s president Barack Obama har fördömt "det brutala och omoraliska mordet". Obama kräver att Ryssland utreder mordet fort, opartiskt och öppet, och ställer de ansvariga till svars.

Också Ukrainas president Petro Porosjenko kräver att de ansvariga för mordet på hans personliga vän Nemtsov bestraffas. Nemtsov var enligt Porosjenko en bro mellan Ryssland och Ukraina.

Boris Nemtsov dödades i Moskva 27.2.
Bildtext Blommor på den plats där Nemtsov dödades i natt.
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Läs också:
Niinistö: Oroande följder om motiven politiska
"Spelet hårdnar i Ryssland"
Räsänen befarar ökad spänning i Ryssland

Diskussion om artikeln