Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kvotfinnen i Sfp

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Jufo Peltomaa
Bildtext Jufo Peltomaa.

Det var med tindrande ögon som Sfp i Helsingfors nyligen presenterade sitt senaste tillskott i kandidatbuketten. Med den purfinske rapartisten, naturbloggaren och företagaren Jufo Peltomaa hoppas partiet kunna tränga in i väljarsegment som man med traditionella Sfp-kandidater har svårt att nå.

Men entusiasmen i samband med kandidatlanseringen byttes snabbt ut mot irritation. Orsaken var att Hbl-journalisten Peter Buchert hade mage att kalla Peltomaa för en ”kvotfinne” och han konstaterade att Jufo inte sitter kontrastlöst i de finlandssvenska plyschfåtöljerna.

Det här fick fart på de Sfp-kandidater som har finsk bakgrund.

- Skall man vara purfinlandssvensk man för att kunna göra politik Svenskfinland, undrar Päivi Storgård, viceordförande i Sfp.

- Att partierna vill visa upp en kandidatpalett som motsvarar deras deras värderingar är inget nytt, skriver Hilkka Olkinuora i Hbl. Är partiet vidsynt är kandidatgalleriet likadant.

Avsikten med en heterogen kandididatbukett är förståss att maximera antalet potentiella röster. Men vilken är den gemensamma nämnaren?

- I Sfp:s fall är det vanligtvis svenskan, men den behärskar alltså inte Peltomaa. Hans kandidatur är en valtaktisk chansning, skriver Peter Buchert.

Jufo Peltomaa verkar själv ta kvotfinnediskussionen med ro. När samtliga Sfp-kandidater i dessa valtider läser varje kommatecken i Hbl med förstoringsglas är det i och för sig rätt uppfriskande med en Peltomaa som inte riktigt har koll på vad tidningens ledarskribenter tycker om honom.

Twitterbloggen uppdaterad 1.3.2015 med Jufo Peltomaas kommentar:

Jufo Peltomaa motiverar sin kandidatur i Sfp på följande sätt på Facebook:

Jag valde Sfp eftersom det är liberalt parti. Liberalt innebär bland annat att man tillåter avikande åsikter. Jag stöder till exempel inte den obligatoriska skolsvenskan, men ingen i Sfp har påtalat detta för mig. Det här är tolerans som jag storligen uppskattar.

Twitterbloggen

Så tycker EU-kandidaterna om Nato

Krisen i Ukraina har fått Nato-debatten att ta fart igen.

Fyrkantstagg, hashtagg eller emneknagg?

Kolla vad språkvårdarna rekommenderar.

Må 2.12 kl 15.00 har vi en vinnare!

November har övergått i december.

Vinnaren lanseras kl 11.00

Bästa #svenskadagen tweeten.