Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem var Boris Nemtsov?

Från 2015
Uppdaterad 28.02.2015 12:18.
Den ryska oppositionspolitkern Boris Nemtsov.
Bildtext Boris Nemtsov.
Bild: AFP / Lehtikuva

Boris Nemtsov som sköts ihjäl i Moskva i natt, var en karismatisk person inom rysk politik. Nemtsov var en liberal förnyare som blev känd under Boris Jeltsins tid vid presidentposten under 90-talet.

Han var en framstående kritiker av Putin och förde fram dennes rolll i Ukrainakrisen, landets försämrade ekonomiska situation och korruptionsmisstankarna i samband med OS i Sotji ifjol.

Boris Nemtsov, född 1959, var också fysiker, miljökämpe och fyrabarnspappa.

Avgick från partiledningen år 2004

Nemtsov bestämde sig år 1989 för att kandidera till Sovjetunionens kongress för folkets deputerade men misslyckades. Följande år blev han invald till det ryska parlamentet.

I parlamentet ingick han i den rättsliga kommittén och det var där han kom i kontakt med Jeltsin, som var imponerad av den unge Nemtsovs arbete. Jeltsin belönade Nemtsov år 1991 med en post som guvernör för Nizjnij Novgorod.

År 1997 utsågs Nemtsov till förste vicepremiärminister i Ryska federationen. Men han kom att ångra detta, eftersom detta var första steget mot hans politiska fall.

I augusti 1999 grundande Nemtsov Unionen av högra krafter, en ny liberal-demokratisk koalition. I parlamentsvalet i december 2003 förlorade partiet ändå alla sina mandat i duman, och trots att valfusk misstänktes avgick Boris Nemtsov i januari 2004 från partiledningen.

I december år 2008 grundade Nemtsov tillsammans med Garri Kasparov den politiska oppositionsrörelsen Solidaritet. År 2010 skapade Boris Nemtsov tillsammans med andra oppositionsaktivister koalitionen "För Ryssland utan rättslöshet och korruption", som i december förvandlades till Partiet för folkets frihet.

Synlig representant för oppositionen

År 2009 meddelade Nemtsov att han kandiderar för borgmästarposten i Sotji, staden där han föddes. Nemtsov var starkt kritisk till OS i Sotji 2014. Nemtsov kom tvåa i borgmästarvalet, men han ifrågasatte valresultatet och hävdade att det utövats påtryckningar mot statliga arbetare att rösta på hans motkandidat Anatoliy Pakhomov.

Den 31 december 2010 greps Nemtsov med andra oppositionsledare under en demonstration för samlingsfrihet och dömdes till 15 dagar i fängelse.

Trots att Nemtsov inte längre var med i dagspolitiken under de senaste åren var han ändå en synlig representant för den ryska oppositionen och kritiker av sittande presidenten Vladimir Putin.

För två veckor sedan sade Nemtsov till den ryska tidningen Sobesednik att hans 86-åriga mamma var rädd för att kritiken mot Putin skulle kosta sonen livet.

(BBC, Wikipedia)

Diskussion om artikeln