Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Tove Palmgren: "Alla styva borde yoga"

Från 2015
Uppdaterad 28.02.2015 15:41.
Tove Palmgren är yogalärare
Bild: Tove Palmgren

Under veckoslutet ordnas Yoga Festival Helsinki för tredje året i rad. En av deltagarna är Tove Palmgren som är yogalärare i Helsingfors sedan nästan trettio år tillbaka. På 80-talet tog hon ashtangayogan till Finland och idag praktiserar hon purnayoga på sin egen studio.

Yoga har under det senaste årtiondet etablerat sig som en omtyckt träningsform och yogamattor säljs idag i var och varannan market. Yoga som gren har dock funnits i Finland betydligt längre än vad man skulle kunna tro och Tove Palmgren är en av pionjärerna inom området.

- Min första kontakt med yoga kom redan på 60-talet då Beatles åkte till Indien och träffade Maharishi Mahesh, då började jag för första gången bekanta mig med grenen och titta lite i de böcker som då fanns. Entusiasmen föll dock ganska snabbt i glömska och det vara egentligen först på 80-talet som jag återupptäckte yogan på ett holistiskt center på den grekiska ön Skyros. Då jag märkte vilka helande effekter yogan hade på min atopiska hy och mitt mående överlag insåg jag att detta är min gren.

Efter sin vistelse i Grekland blev Tove så pass förtjust i ashtangayogan att hon med instruktörernas hjälp startade upp sin egen verksamhet i Finland. Trots att yoga var ett främmande begrepp för de flesta i 80-talets Finland spred sig ryktet snabbt och allt fler började få upp ögonen för grenen.

Tove Palmgren är yogalärare
Bildtext Tove Palmgren undervisar idag i purnayoga.
Bild: Tove Palmgren

Allt från hård träning till meditativa varianter

Idag kan man grovt räkna med att det finns 30-50 olika varianter av yoga, allt från den fysiskt krävande ashtangayogan till mer meditativa varianter där fokus ligger på den mentala och andliga biten. Tove undervisar numera i purnayoga.

- Trots att vi gör en annorlunda asanaträning så betyder ju inte att vi inte jobbar hårt men vi gör det på ett annat sätt. Jag varierar mina lektioner väldigt mycket medan man t.ex. i ashtangayogan alltid strikt följer ett visst mönster. Man ska välja den form som känns bäst för en själv, beroende på vad man vill ha ut av yogan.

Själva ordet yoga är sanskrit och betyder ”att förena” och yogans mål är således att förena kroppen med sinnet och sinnet med själen så att allt blir ett.

Yoga är det som de styva behöver

Trots att man dagligen ser folk gå omkring med yogamattor på ryggen och hör om bekanta som reser utomlands på läger så är grenen fortfarande ett mysterium för många. Känner man sig otymplig och styv kan tröskeln in till yogasalen kännas onödigt hög. Tove menar dock att det är just då man behöver yogan mest.

"Det är lika dumt att säga att man inte kan gå på yoga för att man är styv som att man inte kan gå i duschen för att man är smutsig."

- Jag brukar säga att det är lika dumt att säga att man inte kan gå på yoga för att man är styv som att man inte kan gå i duschen för att man är smutsig. Det är just då du behöver gå på yoga. Jag vill också framhålla att yoga inte har något med prestation att göra. Yoga handlar helt enkelt om dig och ditt förhållande till dig själv just idag. Man ska inte jämföra sig ens med sig själv, för vi mår olika olika dagar och det jag gjorde igår kanske jag inte ska göra idag – och tvärtom. I yogan fokuserar vi på nuet.

Tillbaka till kärnan

- Jag ser yogan som ett medel att komma i kontakt med sig själv - inte så som andra ser en, utan som man ser ut inuti, ett sätt att lära känna sitt rätta jag och att må bättre. När jag mår bättre, då mår också min omgivning bättre.

Den mest typiska yogautövaren är en vuxen kvinna men även manliga grupper börjar dyka upp. Hur ser framtiden ut för yogan?

- Jag hoppas att den ska gå mer och mer bort från den här hypen och mer tillbaka mot sitt ursprung där man gjorde asanaställningarna för att öppna energikanalerna och förbereda kroppen för meditation. Jag hoppas att vi ska gå mer mot den andliga biten.

Citat av Aadil Palkhivala
Bild: Tove Palmgren

Tove Palmgren besökte Lördax-studion 28 februari 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka isojoki.

Mer om ämnet på Yle Arenan