Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hot och våld stänger skola i Malmö

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
En gata i Rosengård.
Bildtext Ramels väg i Rosengård.
Bild: EPA/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT

En högstadieskola i Malmö har tvingats stänga på grund av säkerhetsproblem, rapporterar tidningen Sydsvenskan. Skyddsombuden från lärarfacken Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund fattade beslut om att stänga Värner Rydénskolan på Rosengård på fredagen.

Skolan håller nu stängt tillsvidare och bollen ligger hos arbetsgivaren, eftersom det bara är Arbetsmiljöverket som kan häva stängningen.

- Vi hoppas få ett möte med arbetsgivaren och få igång en plan för hur problemen ska mötas, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Malmö.

Problem med bråk och trånga utrymmen

Beslutet att stänga skolan kom efter ett bråk mellan olika elevgrupper på fredagen. Hot, våld och besök av kriminella vuxna har varit vanliga på skolan, men problemen är mer grundläggande än så, anser facket.

- Det beror på att man tryckt in för många elever på skolan sedan man stängde Örtagårdsskolan i höstas och flyttade över eleverna till Värner Rydénskolan. Vi varnade för detta, och fick tyvärr rätt, säger Catharina Niwhede.

Niwhede säger att motsättningar mellan olika elevgrupper har varit ett växande problem och att det nu har gått så långt att man inte kan garantera säkerheten på skolan.

Vissa elever kan stängas av

Eleverna har fått besked om stängningen, men det är oklart var de ska gå i skola medan Värner Rydénskolan är stängd.

Utbildningschefen Hans Nilsson säger att vissa elever kan komma att stängas av från skolan eller förflyttas till andra skolor när högstadiet öppnar igen.

Nu ska Malmö stad anlita ett bevakningsbolag för att göra miljön tryggare, skriver nyhetsbyrån TT. Personalen ska också få hjälp med säkerhetsrutiner och konflikthantering.