Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Ni har aldrig hört något liknande"

Från 2015
Uppdaterad 02.03.2015 10:05.
Yle Nyheter TV-nytt: En och en halv minut punk från hjärtat - Spela upp på Arenan

Medier runtom i världen har uppmärksammat att Finland kommer att representeras av punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät i Eurovisionstävlingen i maj.

Man lyfter upp att bandets medlemmar har olika funktionsnedsättningar, men deras musikstil får minst lika mycket uppmärksamhet.

Svenska Dagbladet skriver under rubriken "Finland skickar klagopunk till Wien" att bandets låt är en uppgörelse med alla regler som finns på gruppboenden.

- En sak är säker, ni har aldrig hört något liknande i Eurovisionen, skriver brittiska Metro.

Metro berättar att bandet redan har uppträtt i bland annat USA och Storbritannien. Tidningen uppmärksammar också att låten hör till de kortaste i Eurovisionens historia.

Också Aftonbladet noterar att låten hör till de kortaste någonsin. Tidningen berättar om bandets bakgrund och om dokumentären "Kovasikajuttu" från år 2012, som gjorde bandet kända för allmänheten.

Aftonbladet ställer frågan om Pertti Kurikan Nimipäivät kan upprepa Lordis Eurovisionsvinst år 2006.

Brittiska The Guardian och The Independent har skrivit om bandet redan innan deras seger i UMK. The Guardian anser att bandet verkar mot fördomar på samma sätt som de tidigare deltagarna Conchita Wurst från Österrike och Dana International från Israel.

Läs också:
FDUV: "En glädjande seger för så många"
Nicke Aldén: En historisk seger
”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare”
Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK

Diskussion om artikeln