Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nicke Aldén: En historisk seger

Från 2015
Uppdaterad 01.03.2015 13:31.
Nicke Alden
Bild: Yle

Pertti Kurikan Nimipäivät blev Finlands ESC-representant anno 2015. Ända sedan vinsten har debatten gått het framför allt på de sociala medierna. Den främsta debatten handlar om hurudvida vi ska skicka en bra låt till Wien eller om vi ska skicka ett ställningstagande? Min åsikt: Ett ställningstagande. Definitivt.

Personer med funktionsnedsättning har aldrig fått stå på ESC-scenen. Fram tills nu. Det finns Olympics och Paralympics. Rättvist. Så länge det inte finns Para-ESC så kan vi med stolthet skicka Pertti Kurikan Nimipäivät till Wien.

Vi snackar om ett rutinerat band med hundratals spelningar i bagaget. Det var inte många artister i årets startfält som kunde stoltsera med sådana siffror.

Låten "Aina mun pitää" framfördes med 100 procent hjärta och känsla. Musik utan detta? Nej tack för mig. Och på tal om hjärta; handen på hjärtat, inget av årets bidrag hade realistiska chanser att vinna Eurovisionen i år. Lika bra att skicka någonting helt nytt och originellt till Österrike.

Minns ni hur mycket debatt för och emot Lordi väckte då det begav sig? All publicitet i ESC är bara "heimåt" för att stå ut. Det måste man göra i den här tävlingen.

Internationell media, bland annat Buzzfeed uppmärksammade PKN redan före vinsten och det mediala intresset lär endast växa i och med segern. En seger som fick vinnarna att gråta lyckotårar.

Bara för att man har en funktionsnedsättning behöver det inte betyda att man har en känslonedsättning. Termen har ändrats längs med åren. Från "utvecklingsstörda" till "utvecklingshämmade" till det nutida ”personer med funktionsnedsättning”.

Under de åren jag jobbade med personer med funktionsnedsättning var termen ”utvecklingshämmad”. Under den tiden började jag ifrågasätta vem det egentligen är som är hämmad? Min åsikt: Vi. I många aspekter.

Ett liknande band har aldrig tidigare stått på Eurovisionssccenen. Aldrig. I en tävling som denna är det ytterst svårt att komma med någonting unikt och banbrytande.

I år har Finland ett sådant bidrag. Modigt. Folket har talat. Nu gör vi historia! Det känns som att vi redan vunnit, oberoende av hur det går.

Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen.
Bildtext Pertti Kurikan Nimipäivät firar segern.
Bild: Yle / Tiia Santavirta

Läs också:
Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK
”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare”
"Ni har aldrig hört något liknande"