Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Judar i tyska Würzburg: ”Här talar ingen om att flytta”

Från 2015
Uppdaterad 03.03.2015 10:40.
Alexander Shif och Alexandra Golosovski
Bildtext Alexander Shif och Alexandra Golosovski
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Efter terrordåden riktade mot judar i Paris och Köpenhamn är också många tyska judar oroade över att något liknande ska hända i deras hemland. Då man tidigare kände sig rätt så trygg, talas nu allt mer öppet om antisemitism och större osäkerhet. Vi har träffat några judar i Tyskland.

Tunga grindar och kameraövervakning ska hålla de objudna gästerna borta. Som på många andra håll i Tyskland finns här ändå ingen synlig polisbevakning.

Jag befinner mig i staden Würzburg i södra Tyskland och står utanför den judiska församlingens moderna hus. Här finns också ett museum där man ställer ut 900 år av judisk historia i Würzburg.

Judiska församlingens hus i Würzburg
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Inne i församlingscentret berättar Maxim Melnikov om kommande program för barn och unga. Hans liv har inte märkbart förändrats på grund av dåden i Frankrike och Danmark.

– De människor som jag träffar är för det mesta toleranta och öppna, så jag har inte märkt av någon ökad fientlighet mot judar. Men det kan ju vara annorlunda på annat håll.

Den 18-årige Melnikov ser inte heller i framtiden några skäl för att dölja sin religion.

– Jag bor i Tyskland, som är ett liberalt land, så det finns väl ingen anledning att hålla det hemligt. Jag utgår från att antisemiterna bara är en liten minoritet, säger Melnikov.

Med eller utan kippa?

Alexander Shif, som är ungdomsledare inom församlingen brottas ändå för tillfället med frågan, dölja eller inte. I åtta år har han burit den traditionella huvudbonaden kippan utan större problem.

– Jag frågar mig om jag ska fortsätta bära kippan då jag rör mig med barnen. Det är en sak om jag eventuellt utsätter mig själv för en viss risk och en helt annan om jag har en grupp barn med mig, säger Shif.

Och det här är en fråga som också diskuteras mer allmänt. I slutet av förra veckan varnade det judiska centralrådet för att bära kippa i stadsdelar där det finns många muslimer.

Man säger vidare att den rädsla som finns bland judar i Tyskland just nu, är berättigad. Från judiskt håll ifrågasätter man också om de tyska myndigheterna tar hotet mot judarna på allvar.

Chefen för den tyska inre säkerhetstjänsten Hans-Georg Maaßen, säger att det för tillfället inte finns något konkret hot mot judar i Tyskland. Han säger ändå att attentat, som de i Frankrike och Danmark också är möjliga i Tyskland.

Obekväm känsla

– Beslutsfattarna i Würzburg förstår vår situation och säkerhetsläget borde vara under kontroll, hoppas vi i alla fall. Men man märker ändå att folk känner sig lite obekväma just nu. Många föräldrar frågar sig till exempel om de vågar skicka barnen ensamma hit, säger Alexandra Golosovski, som jobbar vid den judiska församlingen.

Judiskt center i Würzburg i Tyskland.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Församlingen i Würzburg räknar ungefär tusen medlemmar, de allra flesta av dem kommer ursprungligen från det tidigare Sovjetunionen, så också Golosovski och Shif.

De flesta har alltså redan emigrerat en gång i sitt liv, så lockropen från den israeliske premiärministern Benjamin Netanjahu, om att flytta till Israel är inte värst intressanta.

– Här talar ingen om att emigrera. Jag kan förstå att man kanske ser på saken annorlunda i Frankrike, där man har direkta problem med vissa grupper i samhället, säger Golosovski.

Alexander Shif, som själv har bott en tid i Israel, ser ändå vissa fördelar i att flytta.

– På ett sätt kan jag hålla med Netanjahu. I Israel kände jag mig alltid mer säker än ad jag gör här i Tyskland eller någon annanstans i världen. Det är klart att man också i Israel tvingas leva med krig och terrorism, men där förstår man åtminstone varför något händer, säger Shif.

Merkel: ”Flytta inte”

– Judarna i Tyskland måste känna sig säkra. De borde känna att det här är deras hem, sade förbundskansler Angela Merkel i höstas, efter att anti-Israeliska demonstrationer, på grund av Gazakriget, på många håll hade urartat i direkt hat mot judar.
För några veckor sedan uppmanade hon de tyska judarna att stanna kvar i landet trots lockropen från Israel. Man kommer att göra allt för att garantera de omkring 200 000 judarnas säkerhet, sade Merkel vidare.

I Tyskland är antisemitismen en ytterst känslig fråga. Det är i alla fall helt klart att det trots, och kanske också på grund av, landets historia finns en hel del tyskar med antisemitisk hållning.

Sedan några år tillbaka talar man också allt mer om importerad antisemitism, hämtad till Tyskland av främst muslimska invandrare.

Forskare är ändå kritiska till den här uppdelningen. Antisemitism är antisemitism oberoende av om det är infödda tyskar eller muslimska invandrare som stå bakom de här tankarna.

Antalet brott med antisemitisk bakgrund har i vilket fall som helst ökat under de senaste åren. Då man år 2013 registrerade 788 brott, var man ifjol uppe i 1076 brott, visar siffror från stiftelsen Amadeu Antonio. Enligt stiftelsen begås de flesta brotten av nynazister och grupper på yttersta högerkanten.

Ett evighetsproblem

Alexander Shif säger att Tyskland har förändrats mycket efter kriget. De flesta är toleranta och öppna, men så finns det också fortfarande en liten grupp som ser ett stort hot i till exempel invandringen och vad den betyder för det tyska och Tyskland.

– Om man inte hanterar invandringen på rätt sätt kan det leda till konflikter mellan olika grupper i samhället och då kommer säkert också vi judar ännu mer i kläm, säger Shif.

– 2015 är inte det sista året då det talas om antisemitism. Det som Angela Merkel talar om måste alltså också omsättas i det dagliga livet. Antisemitism har alltid funnits och kommer tyvärr, som det ser ut, också alltid att finnas, säger Alexandra Golosovski.