Spännande val att vänta i Österbotten
Enligt gallupar går det bra för Centerpartiet just nu. Samma medvind kommer sannolikt också att blåsa för partiet i Vasa valkrets inför riksdagsvalet. Statsvetare Claus Stolpe tror att partiet har goda chanser att ta tillbaka de mandat de tappade i förra valet på bekostnad av bland annat Sannfinländarna.
- I Vasa valkrets är, har varit, och förblir centern det största partiet. De gick dåligt senast och de tappade röster åt Sannfinländarna och där tror jag de har goda möjligheter att plocka tillbaka röster, säger Stolpe.
För Sannfinländarnas del tror Claus Stolpe att valet i år kan bli lite av en besvikelse. Senast skrällde partiet till och ökade sina mandat från ett till tre, men nu kan det bli värre. Centern går framåt och som sagt sannolikt på bland annat Sannfinländarnas bekostnad.
Ett annat parti som kan riskera att förlora mandat i är Samlingspartiet. I riksdagsvalet för fyra år sedan fick de in det sista mandatet.
Men i år har Vasa valkrets 16 mandat i stället för 17 och kampen om det sista mandatet blir sannolikt hård.
- Det har varit lite problem med kandidatnomineringen. Sittande riksdagsman Markku Mäntymaa som samlade en massa röster sist ställer inte upp för omval på grund av sin hälsa, säger Stolpe.
Bjarne Kallis rör om
En som däremot ställer upp och en aning överraskande kandiderar för Samlingspartiet är Bjarne Kallis. Kallis är mera känd som bland annat tidigare partiordförande för Kristdemokraterna, men nu tänker han om.
- Han är en av valets mest spännande kandidater. Det är fruktansvärt ovanligt att en partiordförande gör en come back och byter parti. En erfaren politiker som han har säkert försäkra sig om ett visst stöd i hemknutarna, säger Stolpe.
Att Bjarne Kallis från Karleby ställer upp för Samlingspartiet tror Claus Stolpe kan ha konsekvenser för Kristdemokraternas framgång. Till viss del lockar Kallis samma väljare.
- Hur påverkar det här KD och Peter Östman som var en klar etta senast? Tappar han röster åt Kallis? Och kan det här göra att någon finskspråkig KD: are kan ta upp kampen om första platsen med Östman, funderar Stolpe.
Jämt om platserna inom SFP
Också SFP riskerar att tappa ett mandat i den hårdnade konkurrensen om mandaten. Nu har partiet fyra mandat men hör, precis som samlingspartiet, till de som fått in en kandidat bland de sista i förra valet.
I år verkar det vara svårare än någonsin att tippa vilka som har chans att bli invalda från SFP.
- Det kan vara ganska jämt om den sista platsen. Tidigare har uppfattningen bland gemene man varit att det står mellan fem eller sex olika kandidater som har chans att komma in. Men den här gången tycks det vara flera om budet då man hör hur folk resonerar. Det kommer att fördela sig ganska jämt så att man kan sist och slutligen bli invald från SFP med ett ganska litet röstetal, säger Stolpe.
En av de sittande ledamöterna från SFP, Ulla-Maj Wideroos, ställer inte upp för omval och också det här påverkar naturligtvis hur rösterna rör sig inom partiet. Stolpe tror att hennes röster sannolikt i viss mån går till Sydösterbotten och till kvinnor.
I förra valet valdes Jutta Urpilainen och Mia-Petra Kumpula-Natri in från Vasa valkrets för Socialdemokraternas del. Nu sitter Kumpula-Natri i Europaparlamentet och ställer inte upp i riksdagsvalet.
Det här kan få konsekvenser för partiet i framförallt Vasa tror Stolpe.
- Det är en person som har dragit sådana röster som kanske inte normalt går till socialdemokraterna. Lyckas de förvalta dem. Om man tittar på Vasa blir det en större utmaning att få någon invald härifrån, tror Stolpe.
Alla partier förutom Kristdemokraterna har redan fulla kandidatlistor, det vill säga 16 kandidater som ställer upp i riksdagsvalet. Senast den 10 mars skall partierna ha sina kandidatlistor klara. Riksdagsvalet hålls den 19 april.
