Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

MH370 - Världens dyraste sökoperation i vågskålen

Från 2015
Uppdaterad 02.03.2015 07:18.
Utredarna tror att planet försvann någonstans över den Indiska oceanen.
Bildtext Utredarna tror att planet försvann någonstans över den Indiska oceanen.
Bild: EPA/RICHARD WAINWRIGHT / POOL AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Sökandet efter det malaysiska flygplanet som försvann för snart ett år sedan kan komma att avbrytas. Utan internationell ekonomisk hjälp går det inte i längden, varnar Australiens vice premiärminister.

Efterspaningarna efter MH370 har pågått i ett 60 000 kvadratkilometer stort område i Indiska oceanen. I maj väntas området vara genomsökt. Inga spår har hittats efter planet som försvann den 8 mars i fjol.

Sökoperationen är världens hittills dyraste. I nuläget beräknas notan ligga på omkring 36 miljoner euro. Australien och Malaysia delar på kostnaderna.

Australiens vice premiärminister Warren Truss säger att Australien, Kina och Malaysia inom kort ska ta ställning till hur operationen ska fortgå.

- Vi lade in den summa pengar som vi ansåg var nödvändig för att göra ett bra och grundligt arbete med den bästa tillgängliga utrustningen. Nu måste vi se hur vi går vidare, säger Truss.

Kan inte fortsätta leta i all evighet

Enligt Truss kan länderna inte expandera sökområdet utan mer ekonomisk hjälp från omvärlden. Samtidigt vill man gärna hitta planet eftersom det skulle ge de anhöriga en form av ro.

- Vi kan givetvis inte fortsätta att leta i all evighet, men vi vill göra allt som är möjligt inom rimliga gränser för att hitta flygplanet, säger Truss.

MH370 försvann från radarn kort efter att det hade startat från Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Planet hade 239 personer ombord och var på väg till Kinas huvudstad Peking.

Olycksutredarna tror att planet avvek från rutten och flög tusentals kilometer över Indiska oceanen innan det störtade i havet.