Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hälsovården missar problemspelarna

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Kommunerna måste bli bättre på att identifiera problemspelare säger Saini Mustalampi på Insititutet för hälsa och välfärd. Hon menar att problemen kan lösas om man ingriper i tid.

Skamkänslorna är det som skiljer spelberoende från flera andra problem. Pengarna försvinner och du kan och vill inte förklara varför åt någon.

- Man skäms väldigt mycket över sitt spelande och därför tror jag att många avstår från att söka den hjälp de borde få, säger utvecklingschef Saini Mustalampi.

Men trots dessa skamkänslor är det allt fler personer som söker hjälp just nu. Enligt Mustalampi kan personer som lider av spelberoende få köa i tre månader om de vill ta del av ett nät-terapiprogram, det här bevisar hur stort problemet är just nu. Vill man inte vänta finns det ändå flera andra vägar att gå, säger Mustalampi.

Kommunerna tar problemet på allvar

Tredje sektorn är föregångare då det gäller att förebygga problemspelande, men nu börjar allt fler kommuner erbjuda hjälp.

- Staten har levt i tron att det inte finns så många problemspelare. Men nu då spelberoende, som tidigare varit förknippat med skamkänslor, normaliserats i den allmänna diskussionen vågar allt fler söka hjälp. Därför har kommunerna vaknat, säger Mustalampi.

Nätspelande flicka
Bild: Veikkaus

Diskussion om problemet ska hjälpa

Är du spelberoende? Här får du hjälp:

Peluuri
Hjälplinjens telefon: 0800 100 101. Öppen på måndagar på svenska och alla vardagar på finska kl. 12-18.

Spelkliniken
Erbjuder hjälp för spelare och deras anhöriga i Helsingfors, Vanda och Grankulla.

Ungdomsstationer runt om i landet erbjuder hjälp. Ex. Klaara i Vasa.

Man kan också kontakta A-klinikstiftelsen och hälsocentraler runt om i landet.

Kraftcirkeln i Borgå.

Borgå är en av de städer i Finland som erbjuder specialvård åt problemspelare. Den nya kamratstödgruppen Kraftcirkeln riktar sig åt alla som upplever att de har problem med sitt spelande.

- Det kan vara väldigt svårt för människor att erkänna ens för sig själva att de är beroende av att spela. Internet och mobilen har gjort det så lätt för oss att spela om pengar, säger socialarbetare Malin Ek-Lindström som är en av ledarna för stödgruppen.

Siffror från år 2014 visar att en tredjedel av allt spelande sker på nätet. Och en allt större del av hasardspelsföretagen satsar på sina mobilappar. Det blir allt lättare att spela och samtidigt allt lättare att bli fast i ett beroende.

- Och är du fast blir det svårare att komma ur beroendet. Man blir omringad av spelen. I Finland har vi fler spelmaskiner än i de övriga nordiska länderna och på nätet finns det spelreklam överallt. Mobilen har dessutom gjort det ännu lättare att börja spela, säger Ek-Lindström.

Beroendet likställs med alkoholen

Man dricker öl
Bild: EPA/ANDY RAIN

I Kraftcirkeln vill man visa personer som lider av spelberoende att de inte är ensamma.

- Det finns en massa hjälp för spelberoende på nätet, men vi ville ha en grupp där man kan träffas och prata om sina problem i en grupp i Missbrukarklinikens mötesutrymmen.

Det påminner lite om Anonyma Alkoholister. Kan man jämföra alkoholberoende med spelberoende?

- Jag tycker nog att man kan göra det. Speciellt om man ser till hjärnan där det handlar om samma belöningssystem. De som blir beroende tänker hela tiden på spelande. Man känner sig orolig och irriterad om man inte får spela. Så visst finns det stora likheter.

Tydligare planering och strategi

Saini Mustalampi tycker att det fortfarande finns mycket att göra för kommunerna och staten då det gäller vård av problemspelare. Hon menar att det finns bra direktiv för kommunerna vad de ska göra om en person med alkohol- eller mentala problem kommer till en vårdcentral. Men det samma kan man inte säga om personer som lider av spelberoende.

- Tänk dig att en person klagar på att den lider av sömnsvårigheter eller ångest – det är väldigt sällan en hälsovårdare då kopplar symptomen till problemspelande. Basservicetjänster i kommuner skulle bättre kunna lägga märke till dessa problem om de kunde ställa rätt frågor.

Mustalampi menar att problemspelare då lättare skulle öppna sig om sina problem och då kunde man också ge dem den vård de behöver i ett tidigt skede.

- Det är inte ett så komplicerat problem bara man hjälper den som lider av problemet i god tid.

Spelvinst aktiverar belöningssystem i hjärnan - Spela upp på Arenan

Läs också:

På tisdagen klockan 20.00 (Arenan och Yle Fem) sänder Spotlight en dokumentär om spelberoende.

Mer om ämnet på Yle Arenan