Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Molperörelsen kämpar för sin kust

Från 2015
Uppdaterad 03.03.2015 07:08.
Molperörelsen kämpar för sin kust - Spela upp på Arenan

Det går trögt framåt med statens planer på att freda stora delar av kusten utanför Korsnäs. I byn Molpe har Molperörelsen uppstått som kämpar för att få ett svar på varför kusten ska fredas.

Genom annonser i dagstidningar meddelade Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) i november om ytterligare fredningar av områden.

- Det är inte ett schysst tillvägagångssätt. De har kört på en överraskningstaktik, plötsligt kommer det som en dom på posten att det här ska vi göra, säger Jens Lågas i Molpe.

Jens Lågas och Jonas Östberg håller i en karta som visar hur stort det nya fredade området utanför Molpe ska bli. Det täcker i princip hela kusten.
Bildtext Jens Lågas och Jonas Östberg tycker inte att NTM-centralens fredningsplaner är schyssta.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

- Jag anser inte att det är dåligt att skydda. Inte vill vi heller förstöra vår natur som vi har förvaltat i flera hundra år sedan människor bosatte sig i Molpe. Vi förstår bara inte varför det ska skyddas med tvång, säger Molpebon Jonas Östberg.

Molperörelsen har velat få till en stadig kommunikation med myndigheterna där NTM-centralen står i spetsen.

- Det är en pågående process men det är inte så att vi håller möten med myndigheterna eller ens pratar i telefon. Vi skickar brev, säger Lågas.

Annonsen var inte ett smart drag

På NTM-centralen i Södra Österbotten säger naturmiljöchef Esa Koskenniemi att annonsen kanske inte var det bästa sättet att ta kontakt med invånare på men att de bara följer ministeriets och regeringens beslut.

- Det går långt tillbaka till 1970-talet när naturskyddsprogram började göras upp i Finland. När vi gick med i EU blev programmet ännu större i och med att EU hade ett skilt program. Men nu är vi inne på slutrakan med fredningarna, säger Koskenniemi.

Naturmiljöchef Esa Koskenniemi NTM-centralen i Södra Österbotten
Bildtext Naturmiljöchef Esa Koskenniemi säger att de lärt sig att annonser inte är vägen att gå när de ska ta kontakt med invånare.
Bild: Yle/Markku Hautala

Han framhåller att 90 procent av fredningarna skett på frivillig basis.

- Just nu pågår förhandlingar och vi siktar på att ortsborna ska få kvar sina landstigningsrättigheter, jaga och fiska men vi måste se över naturvärden först, säger Koskenniemi.

Han vidhåller att planläggningen håller på och spränger väggar och att det i framtiden måste paketeras bättre så allt löper smidigare.

På söndag ordnar Molperörelsen en debatt i paviljongen i Molpe. Temat är de förestående fredningarna och flera riksdagskandidater från olika partier deltar i debatten.

Läs också:
Markägare i Molpe förhandlar med NTM-centralen