Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Kanske det värsta i en match"

Från 2015
Uppdaterad 02.03.2015 15:42.
Pamela Degerman
Bildtext Som vänsterhänt har Degerman en fördel på planen.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

- Jag skulle välja Dicken. Vi blev överkörda av dem i början av säsongen, men efter det har vi spelat okej mot dem, säger Pamela Degerman från BK-46 inför slutspelet i damernas FM-serie i handboll.

I slutspelets första omgång möter BK-46 antingen Helsingfors IFK, Sjundeå IF eller Dicken från Helsingfors. Karislaget BK-46 är det sjätte laget av sju som går vidare till slutspelet.

Oberoende vilket lag BK-46 möter blir det tufft. Det vet den rutinerade Degerman som själv nätat över 1 100 gånger i FM-serien.

Irriterande Sjundeå IF

Handboll är ett taktiskt spel och punktmarkering är ett helvete för en spelare. Att möta Sjundeå IF i slutspelet skulle därför vara extra jobbigt. Det laget kan sin markering.

- Det är jätteirriterande. Det är kanske det värsta jag vet i en match. Om Sjundeå IF punktmarkerar mig kommer jag inte därifrån, säger Degerman frustrerat.

Enformiga mästerskap

Ingen kan sia om vilket lag som tar hem titeln i år, men enligt Degerman känns det tråkigt att samma lag regerar. HIFK har vunnit de tre senaste mästerskapen.

Pamela Degerman i Sportmåndag 2.3.2015
Bildtext Degerman har spelat över tio säsonger i FM-serien.
Bild: Yle/Bubi Asplund

- De senaste åren har varit enformiga. Jag hoppas något lag överraskar, säger Degerman och menar att Sjundeå IF har bra chanser att knipa guldet i år.

Blickar man tillbaka på säsongen ser man att BK-46 vunnit endast 3 matcher och förlorat 14. En sjätte plats i serietabellen är ändå inte helt oväntad. Förutom Degerman och några andra spelare är laget ungt och orutinerat.

- Det är svårt att få spelare till exempel från Helsingforstrakten. Det är lättare fara dit än att komma hit, säger Degerman som själv valde familjen och Karis före ett liv som handbollsproffs utomlands.

Svåra tonårsval

Det är alltså svårt att locka spelare till Karis, men BK-46 har givetvis egna juniorer som Degerman ser potential i.

- Jag ser många som skulle ha möjligheter att klara sig. Jag hoppas på att de fortsätter, men de är 16-17 år gamla. Det är en svår ålder för flickor att välja om de ska fortsätta spela eller inte.

Den sista omgången i grundserien spelas på onsdag (4.3). Då möter BK-46 Åbo IFK. Matchen spelas i Karis bollhall.

Vriden tumme stoppar inte

Det återstår ännu att se om Pamela Degerman spelar. Som bäst vilar kasthandens tumme i ett stöd.

I morgon (3.3) kommer läkaren med besked om hur tummen i vänstra handen mår. Oberoende vad läkaren säger finns det en möjlighet att Degerman trotsar läkarens råd och ändå spelar.

- Du är inte den enda som säger så, skrattar Degerman åt redaktör Asplund.

Trots att säsongen 2015 är på slutrakan lär Degerman dra på sig den rödvita matchtröjan även nästa säsong. Hon är fortfarande nervös och taggad inför varje match.

- Det är många som frågar mig om det är dags att sluta så småningom. Speciellt släkt och vänner. Men jag känner mig inte färdig att sluta. Så länge kroppen håller så fortsätter jag.

Radio Vega Västnyland

14:14

Diskussion om artikeln