Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Över 6 000 döda i kriget i östra Ukraina

Från 2015
Ett ukrainskt trupptransportfordon
Bildtext Ett ukrainskt trupptransportfordon i Donetsk-regionen

Över 6 000 människor har mist livet under kriget i östra Ukraina. Det uppger chefen för FN:s människorättskommission Zeid Ra'ad Al Hussein.

FN-chefen säger att kriget som bröt ut i april i fjol har lett till skoningslös förödelse, både vad gäller människoliv och infrastruktur.

FN:s nionde rapport om konflikten visar att 5 665 människor hade dödats och 13 961 skadats sedan början av konflikten fram till mitten av februari. Men efter att hundratals soldater och civila dödats bara de senaste veckorna i häftiga strider i staden Debaltseve och kring flygplatsen i Donetsk har siffran nu passerat sextusenstrecket.

Rapporten lyfter också fram slumpmässiga gripanden, försvinnanden och tortyr som begåtts främst av beväpnade grupper på båda sidorna, men i vissa fall också av ukrainska myndigheter.

Trots att Ryssland tillbakavisar anklagelser om att ryska trupper skulle kriga i Ukraina, citerar FN "trovärdiga källor som vittnar om ett kontinuerligt flöde av tunga vapen och soldater" från Ryssland.

Konflikten ökar enligt FN också risken att kvinnor och flickor faller offer för människohandel.

Kall stämning när utrikesministrarna möts

På måndagen diskuterar USA:s och Rysslands utrikesministrar John Kerry och Sergej Lavrov i Genève om krisen i Ukraina.

När mötet inleddes skakade ministrarna hand inför kamerorna men bytte inte många ord.

Stämningen under mötet väntas vara kall efter att Kerry förra veckan anklagade den ryska regeringen för att ha ljugit honom rätt upp i ansiktet.

Kerry kräver också att Moskva utför en trovärdig utredning om mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov.