Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Ät blommor när de är i säsong – läs här om vilka blommor som är ätliga

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2019 09:51.
en tårta dekorerad med blommor
Bild: Yle/Trädgården på Strömsö

En måltid smyckad med ätliga blommor är något av det underbaraste man kan äta. Jag tycker att man ska äta blommor så ofta som möjligt när de är i säsong.

Ibland räcker det med en enda blomma som flyter omkring i måltidsdrycken och ibland kan man fylla en sallad med indiankrasse, ringblommor och gurkört.

Till sommarens tårtor är det nästan ett måste med rosenblad, violer och kaprifol.

Jag älskar texturen på blommor - känslan av att hålla en blomma mellan fingrarna. Kronbladen är lena som sidentyg, färgerna starka och doften underbar. Det bästa av allt är att det finns massor av ätliga blommor.

Blommor är något som värdesätts i alla världens kulturer – vi smyckar våra hus, våra trädgårdar och oss själva med blommor. Vi ger bort dem i present och använder dem vid alla högtider.

Att äta blommor ger en stark signal till kroppen: ”Nu bjuder jag dig på något av det värdefullaste som finns i matväg”.

Piggar upp en tråkig maträtt

Blommor i maten får oss också att stanna upp och njuta mer av maten, och det är väldigt användbart om man har svårt att äta för att man är stressad, sjuk eller har sorg.

Mina matlådor är alltid utsmyckade med ätliga blommor under sommaren. De får mig att äta långsammare, tugga ordentligare och uppmärksamma maten på ett annat sätt.

Dessutom reagerar alla andra runt bordet med nyfikenhet och vi börjar ofta prata om mat och ätande och om hur vi förhåller oss till mat.

Ibland blir folk inspirerade, och efter ett tag är det fler och fler som kommer med vackra matlådor. En blomma kan verkligen pigga upp en tråkig maträtt och det kräver ingen ansträngning.

Se recept för blomstersmör och snabbsorbet av frysta bär med blomdekoration.

Välj dina blommor noggrant

Jag äter blommor som jag har odlat själv eller plockat i det vilda. Det är viktigt att försäkra sig om att blommorna inte har blivit besprutade med något insektsgift.

Då du köper växter från en plantskola kan det vara bra att låta bli de första blommorna som kommer och vänta på de du säkert vet att inte är besprutade.

Tänk också på att bara äta blommor du känner till väl. Vi har en del riktigt giftiga växter i rabatterna, som fingerborgsblomma och stormhatt, och många ganska giftiga växter som klematis, sippor, alla vårlökar och pioner.

Ätliga blommor:
Begonia
Broccoliblom
Dillblommor
Doftgeranium
Fläderblom
Fuchsia
Fänkålsblom
Gurkört
Indiankrasse
Kamomill
Kaprifol
Korianderblommor
Lavendel
Lökblommor – underbart söta och samtidigt lökiga
Myntablommor
Myskmadra
Pelargon
Penséer
Ringblomma
Rosor
Rödklöver
Solrosor
Squashblomma
Styvmorsviol
Syren
Temyntablommor
Tusensköna
Viol