Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Att kramas med främlingar

Från 2015
Uppdaterad 02.03.2015 15:51.
Isabella Mattsson kramar My Tengström.
Bildtext My Tengström passade på att krama Isabella Mattsson när hon besökte studion.

Att ligga på golvet och låta främlingar röra vid din kropp, det är ett kramkalas. Isabella Mattsson provade på fenomenet när hon skrev en artikel för Nyt-liite i Helsingin sanomat.

Så kallade kramkalas är ett nytt fenomen i Finland. Som med de flesta konstiga grejer kommer det här också från USA. Det går ut på att vuxna människor, som inte nödvändigtvis känner varandra, träffas i grupp och kramas och myser hur mycket de vill. Det är absolut inte något sexuellt involverat i det hela.

För mig var uppvärmningsövningen riktigt hemsk och jag var jättenervös.

- Hela filosofin och poängen bakom det här är att människor ska kunna få närhet och intimitet utan att det finns någon förväntning på sex, säger Isabella.

Hon berättar att många som håller på med det poängterar att det i dagens samhälle inte är så vanligt att man är nära någon utan att sex är inblandat. Det handlar ofta om att man kramar en kompis eller skakar hand med någon, men utöver det är närhet utan sex inte så vanligt.

Kramkalasen ordnas hemma hos någon

I USA är kramkalas ett mer etablerat koncept, och där finns organisationer och handledare som ordar workshops och andra evenemang. Här i Finland är det inte lika etablerat, så här ordnas det ofta hemma hos någon privatperson.

När Isabella anlände till sitt kramkalas möttes hon av madrasser på golvet. Kalaset ordnades hemma hos en kvinna, och i början satte sig alla ner för ett presentationsvarv där deltagarna fick berätta om eventuella önskemål och gränser.

- Efter det började vi med en uppvärmningsövning, eftersom det nog är väldigt obekvämt att genast bara börja röra vid människor, säger Isabella.

Isabella Mattson.
Bildtext Isabella vill vänta ett bra tag innan hon kramas med främlingar igen.

Uppvärmningsövningen gick ut på att deltagarna turvis lade sig ner på mage för att de andra skulle få röra vid en. För Isabella kändes det hela mycket konstigt, speciellt det att röra vid någon annan.

- För mig var uppvärmningsövningen riktigt hemsk och jag var jättenervös, men när jag sedan väl lade mig ner så släppte all nervositet. Det var jätteskönt.

Trots att kramkalaset började något ångestfyllt slutade det alltså väl.

- Det var jättelugnande, och det var skönt. Det finns många undersökningar som visar hur viktig närhet är för människan, och det kändes nog att det var jättebra för mig, säger hon.

Isabella skulle ändå inte vilja göra om det i första taget.

- När den första stelheten gått över kändes det helt okej att vara där, men jag skulle nog inte göra det igen på ett tag.

En avslappnad stämning

Trots att det låter som en mycket absurd situation tyckte inte Isabella att det var så konstigt efter ett tag, när hon var mitt i kramandet.

- Det var en ganska avslappnad stämning och folk var trevliga. Man vande sig vid situationen och tänkte inte på att det var konstigt trots att det var det.

Jag tror de flesta var singlar, så det är väl den största gemensamma nämnaren.

De som sysslar med kramkalas poängterar ofta att det absolut inte har något med sex att göra. Isabella har bara hört om ett fall där en person gått för långt och fått en annan att känna sig obekväm. Orsaken till att det gått så bra är kanske för att det finns klara regler.

- På kramkalaset jag var på så fick man inte röra någons bikiniområde och inte heller röra någon med läpparna. Man måste också alltid ha kläderna på.

Vem som helst får delta

Hur många och vem som får komma på ett kramkalas bestäms av den som ordnar det. Det som Isabella deltog i hade inget gallringssystem. Alla som anmälde sig fick komma dit. Kramkalasen är främst riktade till vuxna, men alla som känner att de inte får tillräckligt med närhet kan delta. Isabella tycker inte att det finns någon typisk kramare där ute. På hennes kramkalas var deltagarna av både könen, och mellan 19 och 45 år gamla.

- Jag tror de flesta var singlar, så det är väl den största gemensamma nämnaren. Utan partner får man kanske inte lika mycket närhet.

Det finns inga kramorganisationer i Finland, och därför finns det heller ingen statistik över hur vanligt det är, men Isabella har sett att det finns grupper på Facebook som sammanlagt har ungefär 400 medlemmar.

Blev du intresserad? Då kan du kolla in olika grupper på nätet, till exempel Cuddleparty Helsinki.

Mer om ämnet på Yle Arenan