Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Strykande åtgång på matkassar i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 10:52.
John Åsvik och Gunilla Borgar från Vasa mathjälpsförening
Bildtext John Åsvik och Gunilla Borgar från Vasa mathjälpsförening
Bild: Yle/Peter Fahllund

Det tog bara en halvtimme så var matkassarna slut. Nygrundade Vasa mathjälpsförening delade för första gången ut livsmedel på måndag förmiddag i kyrkans ungdomsutrymme Cross på handelsesplanaden.

Maten kommer från några affärer i staden och är sådan som annars skulle slängas i och med att bäst före datumet närmar sig. Runt åttio personer fick med sig en kasse innan det sattes lapp på luckan.

John Åsvik som är en av de drivande krafterna i föreningen är överraskad över att det var så pass många som kom den första gången. Arrangörerna hade väntat sig att de skulle stå med överbliven mat, men så blev det alltså inte, utan allt gick åt.

Bättre förberedda nästa vecka

- Redan idag tar vi kontakt med flera butiker så att vi kan få mera mat till nästa måndag, säger Åsvik.

Den här första gången kom livsmedlen från två affärer.

- Huvudsaken är att folk får upp ögonen för vår mathjälp, säger Åsvik.

Meningen är alltså att dela ut matkassar varje måndag klockan tio. Platsen kommer att variera och det är ännu inte helt klart var det kommer att ordnas.

Cirka sextio personer är med som frivilliga och de kommer att alternera från gång till gång. Det behövs ett femtontal frivilliga krafter varje måndag för att sköta ruljansen. John Åsvik är glad över att kunna göra en samhällsinsats samtidigt som de på det här sättet kämpar emot matsvinnet.

Gunilla gör gärna en insats

- Jag är gärna med som hjälpande hand, säger Gunilla Borgar. Det är en jättefin idé att man gör någonting åt problemet med att vi kastar bort allt för mycket mat. Att det dessutom kommer de svaga i samhället till godo gör det hela ännu bättre.