Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ingen folkomröstning om torgparkering i Åbo

Från 2015
Uppdaterad 01.04.2016 10:32.
Salutorget i Åbo, 14.11.2014
Bildtext Ingen folkomröstning om torgparkeringen.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Det blir ingen folkomröstning om den omdiskuterade parkeringshallen under Salutorget i Åbo. Med rösterna 35 mot, 30 för och två blanka beslöt stadsfullmäktige att en rådgivande folkomröstning inte behövs.

Stadsfullmäktige förde en livlig diskussion om en folkomröstning på sitt möte på måndag.

Nitton fullmäktigeledamöter hade undertecknat den motion om en folkomröstning som på måndag låg som underlag för diskussionen i fullmäktige.

Lasse Lindholm från Samlingspartiet inledde med att efterlysa ”Åbovett” och ansåg att någon folkomröstning inte behövs eftersom fullmäktige redan fattat beslut om att en underjordisk parkeringshall ska byggas under Salutorget i Åbo.

En folkomröstning skulle enligt Lindholm kosta en halv miljon euro.

Pauli Kossila, som nyligen hoppade av Samlingspartiet och den som initierat motionen om en folkomröstning, anser att demokratin inte har ett pris och att en folkomröstning behövs.

Li Andersson från Vänsterförbundet och Jouko Laakso från Sannfinländarna understödde Kossilas förslag om en folkomröstning.

Flera ledamöter ville säga sitt om en folkomröstning och debatten i fullmäktigesalen var livlig. Det var mestadels anhängarna till en rådgivande folkomröstning som framförde sin åsikt i talarstolen.

Ledamöter från Samlingspartiet och SFP röstade mot en folkomröstning. Frågan delade Centern. Alla Socialdemokrater röstade emot en folkomröstning förutom Kjell Lundahn. Vänsterförbundet, De gröna, Kristdemokraterna, Sannfinländarna, Den blåvita fronten och Förnuftets röst röstade för en folkomröstning. Två av Samlingspartiets ledamöter, Nora Viikari och Muhis Azizi röstade blankt.

Grönt ljus för torgparkeringen – igen

Här kan du läsa Yle Åbolands liveblogg: