Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lokalreportern som gillar att analysera

Från 2015
Uppdaterad 04.03.2015 07:54.
Bakom kulisserna, Ville Hupa
Bildtext Ville Hupa är en av dem som intervjuar kandidater i riksdagsvalet för Valgalleriet.
Bild: Yle

Ville Hupa vill förklara och sammanfatta så, att också publiken förstår. Nu gör han videointervjuer med riksdagskandidater i Egentliga Finland i rasande takt. Alla ska få en chans att berätta var de står i valet. Men i den här artikelns videoklipp får Ville också smaka på sin egen medicin.

Nästan 2 000 kandidater är med i Yles galleri med videoklipp inför riksdagsvalet. Klippen görs i åtta studior runt om i Finland. Allt ska vara klart till onsdagen den 11 mars, för då öppnas Valgalleriet och Yles Valkompass för publiken.

En av studiorna för galleriintervjuerna ligger i Åbo. Ville Niinistö, Li Andersson, Krista Kiuru, Stefan Wallin och många fler rullar ut och in på löpande band. En ansenlig del av kandidaterna i regionen sätter sig i stolen framför Ville. Han intervjuar både på svenska och på finska.

Så här går det till:

Yle Nyheter TV-nytt: Ville Hupa leker kandidat i Valgalleriet - Spela upp på Arenan

Ville Hupa jobbar som reporter på Yle Åboland sedan många år tillbaka. Han brinner för politik och i synnerhet för val. Inför valet till Europaparlamentet i fjol våras projektjobbade han på nyhetsredaktionen i Helsingfors med fältreportage och studiokommentarer.

Han läste in sig på partierna, satt i radiostudion och analyserade deras förehavanden och valprogram - och var i sin utvärdering av valprojektet lite av skrynkelpannan som nagelfor i synnerhet sin egen insats.

Yle satsar på öppenhet inför riksdagsvalet

Mera analys, tack!

Ville greppar gärna analyserna.

– Jag gillar att analysera, sammanfatta och förenkla, väl medveten om att åsikterna bland lyssnarna kan vara delade. Det går sällan att tillfredsställa alla, funderar han.

För hans egen del är svaret ändå ja, analyser av bland annat valprogram och partikonstellationer behövs. Men de ska vara tillräckligt enkla för att bibehålla en lyssnarvänlig touch och ge ett mervärde. Det är väljarens behov som står i fokus.

Ber man kolleger om en snabbanalys av Ville låter det så här: rolig, vass och alltid på bettet. Men valgalleriet ställer både humorn och vassheten på prov.

- Politiken och kandidatens åsikter står i fokus, men en dos humor skadar inte om det passar in i intervjustämningen.

Efter Yles första kandidatgalleri inför EU-valet i våras sade Ville att det aldrig går att göra samma sak i ett riksdagsval, som är så mycket större. Men nu sitter han i varje fall där, med händerna fulla i studion i Åbo.

Om en vecka ska allt vara klart för då öppnas galleriet för publiken på Arenan och i Yles valkompass och Ville Hupa kan pusta ut, åtminstone för stunden. Det blir kanske en tennisrunda eller ett besök till gymmet.