Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Trettiotvå riksdagshus byggs på Sibboåkrarna

Från 2015
Uppdaterad 03.03.2015 07:23.
Sibbo logistikcentral
Bildtext Den nya logistikcentralen byggs som bäst.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

I Bastukärr i Sibbo är ett massivt projekt på gång just nu. Inex Partners nya logistikcentral är ungefär lika stor som 32 riksdagshus och blir kommunens största arbetsgivare.

Intill Sibbos enda trafikljus och alldeles på gränsen till Kervo bygger S-gruppens logistikföretag Inex Partners just nu ett gigantiskt komplex.

Inex Partners har en logistikcentral i Bastukärr sedan tidigare, men håller på att resa en ny på 3,5 miljoner kubikmeter – ungefär lika stor som 32 riksdagshus. Bygget kostar hundratals miljoner euro.

Den logistikverksamhet man tidigare haft i Kilo i Esbo ska flytta över till Sibbo. Den nya logistikcentralen tas gradvis i bruk från och med 2016. Senast i slutet av 2018 eller i början av 2019 ska centralen fungera till full kapacitet.

Orsaken till att man valde just Sibbo var trafiken, säger vd Jari Pousi vid Inex Partners. Ute på landsbygden går det att undvika storstadens rusning. Dessutom finns det tillräckligt med utrymme att bygga något i så massiv skala som det här.

Sibbos största arbetsgivare

Pekka Söyrilä
Bildtext Tf utvecklingsdirektör Pekka Söyrilä i Sibbo.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Sammanlagt ska över 1 000 personer jobba vid komplexet då det är klart. Det är 600 fler än vid den gamla logistikcentralen i Sibbo, men färre än vid den som finns i Esbo.

– Mängden arbetsplatser fördubblas jämfört med den första centralen. Det blir Sibbos största arbetsgivare, så projektet är ganska betydande. Också nationellt eftersom varorna transporteras till hela landet, säger tf utvecklingsdirektör Pekka Söyrilä i Sibbo.

Däremot är det en annan femma varifrån arbetstagarna kommer. Söyrilä menar att de inte nödvändigtvis är Sibbobor. De är ganska få för tillfället.

– Vi försöker planlägga nya bostäder i närområdet, så att arbetstagarna i framtiden kan flytta till Sibbo om de inte redan bor där, säger han.

Oberoende av om Sibbobor får jobb vid logistikkomplexet eller inte är det ändå klart att kommunen får skatteintäkter av Inex Partners.

Vägarna måste förbättras

S-gruppens logistikcentral
Bildtext I Bastukärr finns en logistikcentral sedan tidigare.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Troligtvis kommer den tunga trafiken på området att öka. Staten, Sibbo och Kervo samarbetar för att förbättra korsningarna på Oljevägen, gamla Lahtisvägen och motorvägen.

Redan inom ett år ska trafiken löpa bättre.

– I framtiden ska vi också öppna en ny anslutning från Bastukärr söderut, men det dröjer ännu några år.

Något lika stort projekt som Inex Partners logistikcentral kommer Sibbo antagligen inte att kunna lägga vantarna på i första taget, uppskattar Söyrilä.

– Projektet är anmärkningsvärt stort. Vi har mindre projekt på gång i södra Sibbo, där en detaljplan är på gång och nya arbetsplatsområden kommer till inom loppet av ett eller ett par år. Men något lika stort tror jag inte att vi får, säger han.

Klart positivt för hela Östnyland

Servicechef Niclas Tåg vid Nylands arbets- och näringsbyrå i Borgå säger att ett sådant här projekt är klart positivt för regionen.

Däremot är det svårt att säga vilken effekt det har för sysselsättningen på lång sikt.

– Jag vet inte hur det fungerar i praktiken med samfundsskatten och vilka de personer som kommer hit för att jobba är. Men allt i allt är det helt klart att det är positivt, säger Tåg.

– Sedan är också frågan hur det blir med den nya logistikcentralen. Finns det rum för nyrekryteringar och hur?

Läs också:
SOK:n logistiikkakeskuksessa massiiviset ulkoistukset – alle puolelle riittää töitä uudessa varastossa