Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

The Fiskmås Conspiracy

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:40.
EP:n The Fiskmås Conspiracy av STOF
Bild: Marcus Rosenlund

Vissa saker glömmer man aldrig. När ens barn föddes. Sin första kyss. Eller stryk det förresten, jag minns på riktigt inte min första kyss. Men det är en sån där sak som det hör till att man ska säga.

Men okej, jag glömmer aldrig när mina barn föddes.

Eller första gången jag hörde Guns N Roses, cirka 1989. GN'R Lies / Live like a suicide. Och världen var aldrig någonsin mer sig lik.

Det är den känslan jag minns då jag öppnar paketet som väntar på mig i postfacket en dimmig morgon i slutet av februari. Avsändare Hans från Åbo. Innehåller två vinylskivor, två EP:n. Skita mot stjärnorna av Die Zlaskhinx och The Fiskmås conspiracy av Sven Tuba och Fiskmåsarna.

Och ett följebrev, skrivet med kulspetspenna.

Hej Metallväktarna!

"Nu då erat fina program återigen har avslutats, tänkte jag tacka er för dessa år i form av ett skivpaket som säkerligen ger er mera nöje än mig. Ta väl hand om den sista (?) sändningen å minns decembertraditionerna som Lucia å ett visst julalbum (Onkel Kånkel: Gammeldags jul. Red.anm.) som alltid sjungs i takt till allsång. Allt gott! Önskar Hans."

Brev till Metallväktarna

Det tar mig en vecka eller så att reagera, för jag har dessvärre ingen vinylspelare längre och Fiskmåsarna finns inte på Spotify. Kanske lika så bra. Kanske det här var väckningssignalen som jag behövde för att ta mig i kragen och köpa mig en gammal hederlig skivspelare, efter alla dessa år.

Men vinylspelarbutiken har inte öppnat ännu så jag smyger in i Lasses rum och lägger plattan på skivtallriken.

The Fiskmås Conspiracy. Track listing:

Sida 1
Gatans Barn
Vredens Furste

Sida 2
Sandblästrade Stjärnor
Dansa med Djävulen

De skitiga, snoriga gitarrerna och vokalisten G.G. Tubas skorviga, blödande röst träffar mig mitt i solar plexus och för en stund sitter jag däckad på golvet i Lasses rum och minns när mina barn kom till världen, när Axl Rose först skrek Reckless Life åt mig, första gången när morfar lät mig styra hans båt, när jag köpte min första bil...

Bilen var en dassig gammal Renault 12 som förhoppningsvis har återvunnits för länge sedan, pthui, men allt det där andra - ah, those were the days.

Det är sådana känslor som den frammanar, den här EP:n "The Fiskmås Conspiracy". Och en massa frågor. Vad hände med Sven Tuba och Fiskmåsarna? Varför är inte den här plattan ständigt högst upp på alla "Bästa finlandssvenska artister och skivor genom tiderna"-listor? Vem var Skeletor, Nikki Kickels, G.G. Tuba, Keith Goon och Hellvis? Vem ska man behöva ligga med för att få dem att återförenas? (Gode Odin, låt det åtminstone inte vara Gregge Grönholm!!!)

Dessa är frågor som jag ska försöka få svar på en vacker dag när jag återfår balansen och kommer ut från den där

"warm safe place
Where as a child I'd hide
And pray for the thunder
And the rain
To quietly pass me by"

som Axl Rose sjöng om (ja ja; jag vet att den inte fanns på GN'R Lies), platsen dit Gatans Barn förpassade mig. Det är ju helt irrationellt! Det är ju inte som om The Fiskmås Conspiracy skulle ha spelats i min barndom, den kom ut år 2000. Jag var trettio år gammal då, för helsike!

Och varför finns inga av låtarna ens på YouTube? Nu får ni som aldrig har hört det här bara gissa hur förbannat bra det är! The Fiskmås Conspiracy är på riktigt en av de bästa plattorna, alla kategorier, som någonsin har gjorts! Bästa finlandssvenska punkplattan är den hur som helst! Ledsen The Zlaskhinx, ni är super ni också, men jag får återkomma till er i ett annat inlägg.

Nu ska jag bara ligga i fosterställning och gråta en liten stund.

Metallväktarna