Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem mördade Nemtsov?

Från 2015
Uppdaterad 03.03.2015 12:28.
Den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördades i Moskva den 28 februari 2015.
Bild: AFP / Lehtikuva

Polisens förundersökning söker förövarna till mordet på Boris Nemtsov bland radikala ryska nationalister. Anonyma poliskällor anklagar även den ukrainska säkerhetspolisen.

Officiellt är den ryska polisen förtegen om hur förundersökningen framskrider. Anonyma poliskällor pratar desto flitigare med den ryska pressen. Nåt som har lett till en rad spekulationer.
Enligt flera ryska dagstidningar letar åklagarmyndigheten efter de skyldiga främst bland ultraradikala nationalister.

– I det här fallet finns flera saker som tyder på att mordet inte utfördes av en professionell lejd mördare, utan radikala nationalister som ser både staten och oppositionen som sina fiender, sa en anonym poliskälla till nyhetsbyrån Interfax.

Mördaren anses inte ha agerat professionellt då han använde patronhylsor från två olika fabriker. Dessutom var de gamla, tillverkade år 1986 och 1992, något som ökar risken för att vapnet låser sig.
Förövaren missade även två gånger, trots det nära avståndet.

Dessutom tog han risken att bli identifierad då han inte sköt flickvännen, den 23-åriga fotomodellen Anna Duritskaja från Kiev.

Nationalister bakom mordet?

Ett annat tecken på att förundersökningen riktar in sig på nationalister är att den leds av generalmajor Igor Krasnov, en av landets främsta experter på området.
Krasnov utredde fallet med mordet på advokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasija Baburovoj som båda sköts till döds på öppen gata i Moskva år 2009. Två radikala nationalister dömdes nyligen för mordet.

Den ena fick livstidsfängelse, den andra dömdes till 18 år i fängelse. Förövarna var medlemmar i organisationen BORN, de ryska nationalisternas radikala aktionsgrupp. Den här gruppen hade en dödslista på politiker, advokater och journalister. Nemtsov fanns inte med på listan. Men kriget i Ukraina kan ha förändrat situationen.

BORN är numera förbjuden, men många medlemmar har deltagit i striderna i östra Ukraina där de har radikaliserats ännu mer. Igor Girkin (Strelkov) som i början av kriget var ”försvarsminister” i Donetsk hade en nära relation till BORN. Numera turnerar han runtom i Ryssland och agiterar för separatisterna. Många ryska nationalister ser Strelkov som en hjälte, medan flera politiker börjar se honom som ett hot.

Eller Ukraina?

I dag publicerade den regeringsvänliga dagstidningen Izvestija en annan version. Än en gång hänvisar man till anonyma poliskällor. Enligt tidningen är polisens huvudmisstänkte den ukrainska säkerhetspolisen, medan själva dådet utfördes av tjetjenska separatister från bataljonen Dudajev som strider på den ukrainska arméns sida i Donbass.

Motivet skulle vara att smutskasta Rysslands högsta politiska ledning och destabilisera den politiska situationen i landet. Enligt tidningens källor var förövarna inga amatörer, utan organiserade proffs.

– Det här var en ytterst välplanerad aktion där inga ensamvargar deltog. Istället tyder allt på en effektiv säkerhetstjänst, säger Ramil Latypov som leder det ryska centret för analys av terrorhot.

En professionell går aldrig med på att använda olika patronhylsor. Förövarna vill på det här viset leda in polisen på ett villospår, menar Sergej Gontjarov, före detta medlem i specialstyrkan Alfa.
Teorin går ut på att de sex hylsorna som låg på trottoaren kastades ut på flit, medan förövaren använde ett annat vapen.

Andra experter menar att det är omöjligt att genomföra ett beställningsmord invid Kremls murar utan att den ryska säkerhetstjänsten är involverad.

Förövarna fick information snabbt

Många har förundrats över förövarnas snabbhet och tillgång till information den kvällen. Nemtsov och hans flickvän satt på middag i GUM-varuhuset vid Röda torget till klockan 23.15 den kvällen. Beslutet att promenera hem över bron fattade paret med all sannolikhet först efter att notan var betald. Vädret var uselt den kvällen och taxi var det givna alternativet för de flesta. Men inte för Nemtsov som ville ha en 25 minuters promenad hem.

Troligtvis lyckades förövarna arrangera en online-avlyssning och på fantastiska fem minuter placera ut alla inblandade på sina respektive platser. Enligt vissa uppgifter hade gruppen en person som skuggade paret till fots, förövaren satt i en bil under bron i väntan på order, en annan bil var parkerad på en sidogata.

Izvestija skriver inget om den ryska säkerhetstjänsten, istället pekar man fingret mot de ukrainska kollegerna. Enligt tidningens källa har polisen redan samlat ihop bevis på att den ukrainska säkerhetstjänsten är involverad.

– Jag anser att polisen borde kolla upp flickvännen mera noggrant, sa Gontjarov. Förövaren lät bli att skjuta henne antingen därför att det var ett krav av beställaren, eller så finns här ett ukrainskt spår.

Flickvännen såg ingenting

Anna Duritskaja
Bild: AFP / Lehtikuva

Flickvännen Anna Duritskaja kunde i natt flyga hem till Kiev. Innan dess hade polisen hållit henne under bevakning i en lägenhet i Moskva.

Direkt efter mordet förhördes hon i sju långa timmar. På grund av chocken kom hon inte ihåg nästan någonting.

– Jag såg ingenting eftersom det hände bakom min rygg. Jag vet inte varifrån han dök upp. Men han fanns bakom oss, sa hon i en intervju för rysk tv. Jag såg inte personen som sköt. När jag svängde mig om såg jag bara hur nån sprang ut på vägen till en bil som stod och väntade.

Duritskaja kunde inte ens säga vilket märke bilen hade som körde iväg med förövaren. Igår föreslog polisen att hon skulle testas med en lögndetektor, nåt som advokaten vägrade gå med på.

Polisen har ännu inte hittat de bilar som förövarna använde. Det här trots att kvarteret kring bron är landets mest bevakade med ständiga polispatruller och otaliga övervakningskameror.

Nemtsovs partikolleger planerar nu skriva ett brev till president Putin där man föreslår en kontaktgrupp mellan oppositionen och polisen för att bättre kunna övervaka förundersökningen.