Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Jag vet vad kungen sjöng på Halonens kräftskiva"

Från 2015
Uppdaterad 03.03.2015 14:44.
Kungen och Silvia
Bild: Frank Van Beek / EPA

Rita Tainola är kändisjournalistikens "grand old lady" på Iltasanomat och känner det svenska kungaparet mycket bra. Men exakt hurdana snapsvisor kungen och president Halonen hittat på tillsammans kan Rita Tainola inte avslöja.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia är på statsbesök i Finland på inbjudan av president Sauli Niinistö. Rita Tainols tror att finländarna har lätt att identifiera sig med det svenska kungahuset. Det är lätt att komma dem nära. Det är lätt att komma de kungliga nära och de har också gift sig med personer av ickekunglig börd.

- Kungen är rätt så normal när han går ut privat. Prins Bertil gifte sig med Lilian som inte tillhörde en kunglig släkt och samma sak med drottning Silvia. Nu är det Victoria och Madeleine som har gift sig med vanliga medborgare. Jag tror att man kan tänka sig att det kunde hända någon av oss, säger Rita Tainola per telefon från Thailand.

Rita Tainola har pratat med svenskarna på semesterorten i Thailand där hon befinner sig just nu, och svenskarna tycker kungen och drottningen är mindre stela än den engelska drottningen.

Kungen är mycket direkt och Silvia bra på PR

Som kändisreporter för Iltasanomat har Rita Tainola haft kontakt med det svenska kungaparet i 35 år och har lärt känna dem bra.

- Jag tycker om kungen, han är mycket direkt. Om han inte vill svara så säger han att ”hej jag tänker inte svara på det där” och sedan vänder han om. Jag tycker om det.

Silvia är mycket lättare att komma nära enligt Tainola. Hon ser på Silvias ögon när det går att ställa en fråga.

- Hon är alltid redo att svara och hon har alltid varit snäll. Jag har träffat dem många gånger och jag har till och med suttit privat med kungen. Jag tycker mycket om honom och hans stil när han är privat. Silvia är den som har hållit i PR-frågan till hundra procent alla de här åren.

Hysch, hysch om kungens snapsvisor

Det här är den svenska kungens femte statsbesök i Finland. De tidigare var 1974, 1983, 1996 och 2003. På frågan om varför det blivit så få statsbesök konstaterar Rita Tainola att det svenska kungaparet har varit här privat.

- Vi har så sällan nya presidenter, skrattar Rita Tainola. Det var Kekkonen i 25 år, Koivisto i 12 år och sedan var det Ahtisaari i 6 år och Halonen i 12 år och nu Niinistö. Varje gång det blir en ny president kommer de på statsbesök.

Det kan bli roligt när kungen kommer på privat besökt till Finland.

- När kungaparet var semiprivat i Nådendal och Halonen var president så hade de en kräftskiva. Jag vet vad de sjöng där, men jag har inte fått lov att säga vad de sjöng. Det var roliga sånger, snapssånger som de hittade på egna ord till. Det var inte Helan går, det var Halonen går och dadadada men jag ska inte fortsätta, säger Rita Tainola.

Läs också:
Svenska kungaparet på statsbesök
Det svenska kungaparet i Finland 1983