Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Medel åt krigsveteraner samlas in i Borgå

Från 2015
rad av förtjänsttecken på kostymslag.
Bildtext (arkivbild)

Insamlingsbössor där man kan lägga en slant till krigsveteranernas förmån går att hitta i Borgå centrum på lördag. På torget säljs dessutom ärtsoppa.

Lördagen den 7 mars kommer Borgå Reservofficersklubb, Borgå Reservister, Borgånejdens fredsbevarare och Östra Nylands Försvarsgille att ordna en penninginsamling för krigsveteranerna.

Insamlingen är en del av den riksomfattande Veteraninsamlingen.

Pengarna samlas in mellan klockan 9 och 15 vid K-Supermarket i Östermalm, Lundi, Citymarket och S-Market i Näse.

Försvarsgillet säljer dessutom ärtsoppa på torget från och med klockan 11. En del av intäkterna doneras till veteraninsamlingen.

Veteranernas medelålder allt högre

Det finns ännu ungefär 27 000 krigsveteraner, av vilka ungefär 4 000 är krigsinvalider. Medelåldern för dessa hedersmedborgare är närmare 92 år. Behovet av stöd ökar hela tiden, allt eftersom veteranernas skick försämras.

Ännu i dag bor åtta av tio veteraner i sina egna hem, trots de svårigheter åldern medför. I Borgå finns cirka 140 veteraner som hör till de lokala veteranorganisationerna.

Veteranorganisationerna och -avdelningarna delar ut de insamlade pengarna till de mest behövande veteranerna, eller till deras fruar och änkor.

Genom insamlingen stöds veteranernas rehabilitering. På så sätt får de möjligast bästa livskvalitet och kan bo hemma så länge som det går.