Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kungaparet anländer med finporslin och dukar

Från 2015
Uppdaterad 03.03.2015 15:40.
Sweden's King Carl XVI Gustaf (R) and Queen Silvia (C) arrive to attend a military ceremony at the Hotel National des Invalides in Paris, France, 02 December 2014. The Swedish royals are on a three-day official visit in France.
Bildtext Kom du ihåg porslinet älskling? Kung Carl Gustaf och drottning Silvia på besök i Paris i december 2014.
Bild: EPA/CHARLES PLATIAU / POOL MAXPPP OUT

När den svenska kungen och drottningen kommer på besök eskorteras de av en lång rad bilar, men på vilket sätt skyddar egentligen en bilkö kungaparet?

Det svenska kungaparet är på ett tre dagar långt statsbesök i Finland. Syftet med besöket är att hotta upp de svensk-finska nätverken och bredda relationerna till det finskspråkiga Finland. De som befann sig i Helsingfors i dag lade kanske märke till besöket, eftersom flera gator stängdes ner när kungen och drottningen slirade in i staden. Precis som med alla andra stora ledare och politiker åtföljdes kungabilen av en hel rad med andra bilar, både framför och bakom. Men vi undrar: varför alla dessa bilar?

Jenny Axelsson som är hovreporter på Aftonbladet i Sverige, har ett svar.

Det är ett ganska stort entourage som följer med kungaparet när de reser. Det är hovdamer, pressfolk och hela kungliga följet.

- Man gör så på grund av säkerhetsskäl. Kungaparet landar och blir bemötta på flygplatsen. Sedan åker de iväg till den första programpunkten. Bilkortegen stänger av vissa vägar för att komma fram så snabbt som möjligt. De vill inte hamna i någon bilkö eller så, eftersom de har ett mycket pressat tidsschema, säger Jenny.

Hur många säkerhetsvakter som finns med i kortegen beror på vilket land de befinner sig i.

- Risken att det händer något i Finland är inte så stor, men visst har det med säkerhet att göra också.

Men om bilarna inte är fyllda med vakter, vad finns då inne i dem?

- Det är ett ganska stort entourage som följer med kungaparet när de reser. Det är hovdamer, pressfolk och hela kungliga följet. När det gäller stadsbesök packar de också med snyggt porslin, dukar och sådant, eftersom de alltid ordnar en svarsmiddag. Det är en del av besöket.

Bilarna är alltså fulla med folk, och porslin. Någonstans finns säkert också en säkerhetsvakt eller två. I filmer ser man ofta vakter som springer bredvid bilarna. Kungaparet har sådana löpare med sig när de åker omkring i en öppen vagn, men inte när de åker bil.

Drottningen gillar att snacka på nätet

Under sitt statsbesök ska kungen och drottningen besöka tävlingen UF Challenge, där studerande utvecklar tekniska lösningar (till exempel appar) för att underlätta och förbättra kontakter och samarbeten mellan finska och svenska företag och näringslivsorganisationer.

Visst serveras det makaroner och falukorv på slottet också.

Hur tekniskt sinnade är kungaparet egentligen? Kanske kungen är en riktig mästare i appkunskap? Nja, inte riktigt, visar det sig.

- Kungen är inte jätteintresserad av att själv ha tekniken så nära, men han är intresserad av ämnet, säger Jenny.

Jenny berättar att internet ändå inte är helt främmande för kungaparet. De skickar mejl, och de har smarttelefoner.

- Och drottningen har berättat att hon är en väldigt flitig användare av Skype, där hon har kunnat prata med Madeleine och sitt barnbarn. Men de har också anställda som hjälper dem med sådana saker.

Tänk vilken dröm, att alltid ha datasupporten nära till hands.

Makaroner och falukorv på slottet

Något som inte är så drömlikt när man är kunglig är avsaknaden av privatliv. Jenny berättar att kungafamiljen ändå försöker vara så vanliga de bara kan.

Kungen och hans äldsta vänner kan slänga titlarna, men om det är andra människor närvarande så använder de goda vännerna kungens titel.

- Visst serveras det makaroner och falukorv på slottet också. De har mycket hjälp i köket så klart. Men jag vet att de gärna vill bevara den här privata sfären så mycket det bara går. De rör sig ganska fritt här i Stockholm och shoppingen sker både privat och med hjälp.

Jenny berättar att när det gäller kronprinsessan så har hennes hovdam mandat att söka igenom Stockholms butiker efter snygga kläder. De tas sedan ofta med till Haga slott så hon kan prova kläderna i lugn och ro.

- Madeleine ser man ofta i butiker, och de har alla egna betalkort de använder. Förr var det kungens närmsta man som kanske betalade med kontanter, men nu är de nog ganska mycket som vanligt folk.

Hur är det då med titlarna? Får de någonsin vara så pass normala att de kan lägga ifrån sig titulerandet?

- Kungen och hans äldsta vänner kan slänga titlarna, men om det är andra människor närvarande så använder de goda vännerna kungens titel, så det är anpassat efter situation. Hemma vid maten är det bara förnamn som gäller.

Och tur var väl det. Annars skulle nog de gemensamma middagarna kännas något stela.

Läs också:
Svenska kungaparet på statsbesök
"Jag vet vad kungen sjöng på Halonens kräftskiva"

Mer om ämnet på Yle Arenan