Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Formstark Sandra debuterar i inomhus-EM

Från 2015
Uppdaterad 04.03.2015 10:52.
Programmet är inte längre tillgängligt

På fredag kl. 13.25 går startskottet i damernas försök på 3000m i inomhus-EM i friidrott i Prag. Då gör Sandra Eriksson, med erfarenhet av sju stora mästerskap utomhus, stortävlingsdebut inomhus.

Den finländska truppen i Prag består av åtta idrottare. Förutom Sandra Eriksson är det häcklöparen Nooralotta Neziri, sprintrarna Hanna-Maari Latvala och Ville Myllymäki, kulstötaren Arttu Kangas, stavhopparna Minna Nikkanen och Wilma Murto samt trestegshopparen Kristiina Mäkelä.

De senaste vintrarna har Sandra dragits med skador, så någon satsning på inomhussäsongen har inte ens varit aktuell.

Jag har faktiskt aldrig tyckt om att springa inomhus.

-Jag har faktiskt aldrig tyckt om att springa inomhus. Jag gillar inte de branta kurvorna och att det blir så många varv, så jag har inte varit speciellt taggad att ställa upp heller. Men nu då jag varit skadefri var mina tränare lite taggade, så vi diskuterade saken och kom fram till att det skulle vara en bra erfarenhet för mig att köra några inomhuslopp.

Utan erfarenhet av tidigare internationella mästerskap inomhus vet Falkenlöparen inte riktigt vad som väntar på fredag och lördag.

-Jag har för mig att de brukar springa väldigt snabbt redan i försöken och att det kan gå hur som helst. Det kommer att vara trångt, det kommer att bli klunglöpning och man får väl hoppas att man har lite tur så man kommer bra fram.

Jag räknar helt kallt med att jag ska vara i final.

-Jag räknar helt kallt med att jag ska vara i final, men jag är medveten om att det inte kommer att vara lätt att ta sig dit. Det är väldigt svårt att veta nu vem som kommer att springa 3000m och vem som kommer att välja 1500, så placeringsmässigt kan jag inte säga nånting. Däremot är jag säker på att jag kan springa betydligt snabbare än jag sprang på 3000m för några veckor sen (9.04,71 i Botnia Games i Korsholm den fjärde februari).

Den 19 februari löpte Sandra nytt finländskt inomhusrekord på 1500m i Globen i Stockholm. Tiden, 4.11,89 bådar gott inför sommaren.

-Då man är i närheten av sommarens tider (PB 4.11,05) inomhus på kort bana i februari ser det nog väldigt bra ut.

Sandras finländska rekord i huvudgrenen 3000m hinder är från ifjol somras, 9.24,70.

Damfinalen på 3000m går kl. 19.50 på lördag.

Mer om ämnet på Yle Arenan