Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Judarna i Åbo - De tio budordens folk

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 10:11.
En tavla av en sjuarmad ljusstake. Texten är en bön för förmögenhet på hebreiska.
Bild: Yle/Marie Söderman

De tio budordens folk. Programserie om judiska traditioner och högtider. Men också om det förtryck judarna i Åbo utsattes för ända fram till 1917 då de fick rättigheter i Finland.

"Det man inte känner till stöts man ofta av och av okunskap föds fördomar" slår Aagot Jung fast i sin programserie om judarna i Åbo. Programserien i tre delar gjordes 1996 och innehåller intervjuer med Jakob Seela, Moses och David Zewi och Blume Gumpler. I den sista delen intervjuas också professor Karl-Johan Illman.

Det handlar om judiska traditioner och högtider och det förtryck judarna i Åbo utsattes för under 1800-talet ända till 1917 då judarna i Finland äntligen fick rättigheter.

Redan före den kristna tideräkningen frodades antisemitismen som sticker upp sitt fula tryne med jämna mellanrum. Judarna har genom historien gång på gång blivit utpekade som syndabockar. De har också varit vana vid att förflytta sig i otaliga pogromer.

Tsarens bestämmelser drabbade Åbojudarna hårt

På 1800-talet fanns mycket restriktioner kring judarna i Åbo. De fick bara bo på vissa ställen, sälja enbart vissa saker och på få ställen i staden. De fick inte äga någonting eller starta företag. Många var tvungna att byta religion för att överhuvudtaget få en utkomst. Under 1800-talet kunde judarna bara bo i de större städerna Åbo, Helsingfors och Viborg. Men 1914 skulle de bo utom stadens gränser.

Judarna var också tvungna att sända iväg barn till ryska uppfostringsanstalter. Många omkom redan på vägen till dem.

Med bröderna Zewi blir det tal om kriget och att de var tvungna att strida sida vid sida med tyskarna: "Vi kämpade för Finlands sak, men det var en olycka att vi samtidigt måste kämpa på "fel" sida."

De tio budordens folk sänds i Åboländsk förmiddag under tre fredagar i mars: 6.3., 13.3. och 20.3. kl. 10.05. Redaktör år 1996 var Aagot Jung