Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Malms flygplats vänner anklagar Facebookgrupp för censur

Från 2015
Uppdaterad 04.03.2015 11:11.
Flygplan av typen Antonov-2 på Malms flygplats i går (27.6.2014).
Bild: Yle

Det har blåst upp till storm kring Malms flygplats i invånargruppen Lisää Kaupunkia Helsinkiin på Facebook. En sådan här Facebookgrupp är en diktatur, säger Timo Hyvönen från Malms flygplats vänner.

Syftet med gruppen Lisää kaupunkia Helsinkiin är att skapa en invånardiskussion kring stadsplaneringen i Helsingfors. Men personer som har försvarat bevarandet av Malms flygplats upplever att gruppens administratörer censurerar dem.

- En sådan här Facebookgrupp är en diktatur. En viss grupp människor kan styra diskussionen helt som de vill, säger Timo Hyvönen, ordförande i föreningen Malms flygplats vänner.

Hyvönen berättar att personer aktiva i vissa stadselsföreningar märkte att deras utlåtande om generalplanen hade misstolkats i gruppen. När de försökte korrigera faktafelen raderade deras kommentarer omedelbart.

"Malm tog för stor plats"

Jiri Salin, moderator i gruppen Lisää kaupunkia Helsinkiin, säger att administratörerna kan avsluta en diskussion om ett visst ämne börjar kräva allt för stor uppmärksamhet i gruppen.

- Då meddelar vi att diskussionen om ämnet återupptas när det händer något nytt i frågan. Det är korrekt att vi konstaterat att Malms flygplats för tillfället är färdigdiskuterad i gruppen. Alla har inte upplevt att det här är stå trevligt, säger Salin.

Gruppen grundades för fem år som ett idealistiskt projekt av Mikko Särelä, diplomingenjör och forskningsdoktor vid Aalto-universitetet. Särelä har senare avsagt sig moderatorrollen som tagits över av andra frivilliga. Gruppen har i dag närmare 7000 medlemmar.

Det är inte så att moderatorernas åsikt är en annan än bland de som vill bevara Malms flygplats?

- Det stämmer inte. Vi administratörer har olika åsikter om huruvida Malms flygplats ska bevaras eller inte. Vissa vill bygga bostäder där omedelbart, men personligen vill jag bevara flygplatsen om det bara finns ett realistiskt sätt att göra det på.

Enligt Salin handlar det om att hitta balans så att ett ämne inte börjar dominera.

- Frågan är hur mycket utrymme en förhållandevis smal diskussion som bevarandet av Malms flygplats ska få i en gruppen vars syfte är att diskutera byggandet i staden ur ett bredare perspektiv, säger han.

Startskottet till grälet var borttagna kommentarer om generalplanen som berör bland annat den omtvistade flygplatsen i Malm. Förra veckan i fredags var den sista dagen att lämna in åsikter om generalplanen som legat framme för påseende.

Korrigerat 4.3.2015 kl.11:10. Mikko Särelä är forskningsdoktor vid Aalto-universitetet och inte forskningsprofessor.

Läs också:
Malms flygplats stänger 2016
Malms flygplats kan få tilläggstid