Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Cykelsäsongen och hjälmarna är här

Från 2015
Uppdaterad 09.03.2015 12:41.
Jari Petäjä
Bildtext I dag finns det hjälmar i alla stilar, så utseende är inte längre en orsak till att inte ha en hjälm, säger cykelhandlare Jari Petävä.
Bild: Yle/Ylva Vikström

Milt väder och bättre kläder gör att cyklarna plockas fram allt tidigare på våren. Allt fler har också börjat använda hjälm, men inte nödvändigtvis i sitt dagliga pendlande.

Cykelsäsongen är i full gång i Åbo. Enligt cykelhandlare Jari Petäjä vid Nummen Pyörä beror det dels på det milda vädret, men också på att vädertåliga kläder och annan hjälputrustning har blivit bättre, vilket gör att folk kan cykla i de flesta väder.

- Folk är mer intresserade av att röra på sig, och cyklar därför gärna till jobbet, säger Petäjä.

En annan sak som ökat är användingen av cykelhjälmar, och den trenden hoppas Petäjä att ska hålla i sig.

- Det blir allt vanligare också bland vuxna, och det är naturligtvis bra. Förhoppningsvis följer cykelhjälmen samma utvecklingslinje som slalomhjälmen, i backen ser man ju nästan ingen utan hjälm i dag, säger Petäjä.

Räddar liv

Enligt Trafikskyddet i Finland spelar cykelhjälm en avgörande roll i trafiksäkerheten. Deras statistik visar att endast 2 av de 23 personer som avled i cykelolyckor 2013 använde hjälm, och att en cykelhjälm troligen skulle ha besparat åtminstone hälften av liven som spilldes.

Utöver säkerhetsaspekten tror Jari Petäjä att fler använder hjälm i dag eftersom det finns både smidigare och snyggare modeller att välja mellan.

- De är inte lika varma som tidigare, och finns i väldigt många olika färger och stilar, säger Petäjä.

Axel Hedenborg
Bildtext Axel Hedenbrog tycker hjälmen känns onödig när han cyklar korta sträckor, men annars är den bra.
Bild: Yle/Ylva Vikström

Inte till vardags

På Åbos gator träffar Yle Åboland bara cyklister som är positivt inställda till cykelhjälmar, även om alla inte använder hjälm i sina dagliga turer.

- Jag använder hjälm när jag tränar eller åker längre sträckor, men inte när jag cyklar till skolan. Det har mest blivit så eftersom alla andra gör det, säger Otto Simosas.

Axel Hedenborg har ungefär samma inställning.

- Hjälmen känns överflödig på korta skolresor, men jag använder den om jag ska åka längre. En hjälm ska skydda huvudet, men helst också se bra ut, och det är väl därför jag inte använder min när jag ska till skolan, säger Hedenborg.

Alexandra Nyberg säger att hon länge tänkt skaffa en hjälm, men inte kommit till skott.

- Jag har cykelpendlat mycket till jobbet, så det skulle vara bra att ha en hjälm, men hittills har jag bara inte fått det gjort, säger Nyberg.

Sonja Tanskanen
Bildtext Sonja Tanskanen använder hjälm eftersom det känns viktigt att vara en förebild.
Bild: Yle/Ylva Vikström

Vill vara en förebild

En som gjorde slag i saken och skaffade en hjälm för några år sedan är Sonja Tanskanen. Hennes lillasyster skulle lära sig cykla, och då kände Tanskanen att hon måste vara en god förebild. Tidigare tyckte hon främst att hjälmar var fula, men nu har hon en svart hjälm i skejtarstil, som känns bra att använda.

- Den påminner inte så mycket om hjälmarna som kändes pinsamma då jag var barn. Om man funderar på att skaffa en hjälm är det nog bäst att bara bestämma sig, och sedan verkligen gå till butiken direkt, annars fortsätter man bara att skjuta upp det, säger Tanskanen.

Cykelhandlare Petäjä påminner om att det är rekommenderat att byta ut sin hjälm med fyra till fem års mellanrum.

- Solens UV-strålning och ditt eget svett gör att hjälmen slits under åren. En hjälm som man krockat med ska bytas ut omedelbart, säger Petäjä.