Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Öppenhet och bakgrund är ledorden för Yles bevakning av riksdagsvalet

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Församlingshemmet vid Centralgatan i Karis är vallokal i dag.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Yle erbjuder alla finländare intressant innehåll kring valets teman och kandidater i vårens riksdagsval. Den gemensamma nämnaren för Yles valbevakning är öppenhet: Nu visar vi också vad Yle gör och på vilket sätt. Yle berättar om det bakgrundsarbete redaktionerna gör och beskriver verksamheten bakom kulisserna.

De viktigaste innehållen inom Yles valbevakning är:

  • Valgalleriet
  • Valkompassen
  • Väljaren i fokus-dagarna
  • Resultatkvällen

Öppenheten syns i programinnehållen

“Den här gången satsar vi väldigt mycket på att göra valbevakningen överskådlig och öppna våra arbetsprocesser för publiken. Resultatservicen har också utvecklats så, att alla ska få precis den information de vill ha om valresultatet under valkvällen”, säger Yle Nyheters valproducent Anne Suominen.

En enkät bland finländarna gav fokusområdena

De personer som arbetar med valbevakningen öppnar också upp de stora fokusområden som behandlas i programmen. Yle har valt fem fokusområden som på olika sätt lyfts fram i allt valinnehåll - Valkompassen, Valgalleriet, i programmen i tv, radio och på webben inför valet samt under resultatkvällen. Fokusområdena är: arbete, ekonomi, hälsa, säkerhet och framtiden.

Förra hösten gjorde Taloustutkimus på uppdrag av Yle en enkät om vilka de viktigaste ämnena kring valet är. Förra hösten gjorde Taloustutkimus på uppdrag av Yle en enkät om vilka de viktigaste ämnena kring valet är. Utifrån svaren valde producenterna på Yle ut de fem fokusområden som finländarna anser att är viktigast. 1200 personer deltog i enkäten.

Väljarens guide hjälper på vägen

Tidslinjen Väljarens guide i riksdagsvalet på svenska.yle.fi/val ger en överblick över allt som produceras inför valet på Svenska Yle. Där läggs alla viktigare artiklar ut med publiceringsdag. Också arbetet på redaktionerna öppnas på ett helt nytt sätt. I serien Bakom kulisserna berättar Svenska Yles medarbetare om hur till exempel Valkompassen, Valgalleriet, enskilda artiklar och resultatkvällen kommer till.

Den 11 mars öppnar Valgalleriet och Valkompassen. Valgalleriet är ett omfattande, nytt slags medieprojekt till förmån för demokratin. Valgalleriet erbjuder varje finländare tillgång till valutfrågningar med upp till 2000 riksdagskandidater. Valutfrågningarna är ungefär fyra minuter långa, oklippta och publiceras förutom i Valgalleriet också på Yle Arenan. Valutfrågningarna kommer också att användas i Yles valprogram i tv och radio.

För mera information:
Anne Suominen, valproducent, Svenska Yle, tfn 040 5007773
Juho Salminen, producent, Yle, puh. 050 538 7955