Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad är Punk?

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Punkare på Anti-Nowhere Leagues konsert
Bildtext Punkare tycker om grälla frisyrer.
Bild: "Anti-NowhereLeague-1-Augustibuller2007" by Liftarn - Own work. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Med anledning av Pertti Kurikan Nimipäiväts vinst i UMK-tävlingen tänkte jag redogöra litet för den här omtalade musikgenren som de kallar "punk". Många finlandssvenskar har sällan eller aldrig kommit i kontakt med punk eller mött en äkta punkrockare tidigare.

Men vad betyder då ordet "punk"? Ursprungligen avsåg man med ordet en arg ung man eller kvinna. Utmärkande för punkrockare eller kort och gott "punkare" är att de medelst klädstil, ideologi och musikpreferenser aktivt värnar om för dem nära hjärtat liggande värderingar.

Det kan till exempel ta sig uttryck i kulört hår eller ett enkelt snabbt och monotont trummkomp kallat "D-beat" där man i huvudsak använder virveltrumman, golvpukan och cymbalerna istället för hi-hat.

Man kan säga att punk är litet som en kombination av accapella med elektriska instrument och hård tonårsfylla.

Punk för nybörjare på Spotify:

Vi tar en snabb ABC i punk:

A - står för "anarki", vilket betyder att man struntar i att tvätta händerna efter toalettbesöket och glömmer sin halsduk på bussen.

B - står för "Bad Brains" som är ett band med afroamerikanska punkare som spelar både snabb hardcore och avslappnade reggaelåtar om vartannat på sina gig. Bad Brains är ett bra exempel på de nära banden mellan punk och rastafari-kulturen.

C - står för "Crass" som var ett av de otaliga punkbanden som var väldigt politiska till sin läggning. Tänk er Alexander Stubb. På sillis. Vid närmare eftertanke, gör inte det.

D - står för "DIY vilket betyder "Do It Yourself". Eftersom ingen hjälper punkare så måste de göra saker själv. På det viset får de mer gjort än t.ex. talangtävlingsstjärnor och är inte lika hjälplösa och beroende av radiospelning etc.

E - står för "egen väg". Punkare går sin egen väg och Du är bara i vägen, så stig åt sidan.

F - står för "Flashrock". Det finns lika många underrubriker av punk som det finns punkband. Andra kända punkgenrer är "death punk" (Turbonegro), "surmacore" (Rytmihäiriö)
och "skate punk" (Millenncollin)

G - står för Gregge från Karis. Även känd som GG Tuba. Bekant från bl.a. Sven Tuba och Fiskmåsarna, Berusat uppror, Malicious death, Loinen och Våld. Gregge har tatuerat ordet "Hurri" på sin mage.

H - står för "heroin", ett illegalt njutningsmedel som var speciellt populärt bland 70- och 80-talets punkband. Johnny Thunders förevigade heroin i låten Chinese rocks
och The Velvet Underground i Heroin.

I - står för "Iggy Pop". Det var Iggy som uppfann punken med bandet The Stooges i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet. Fast då användes inte ordet ännu. Punk innan ordet hittades på kallas "Protopunk".

J - står för "Jesustejp". Dels ett praktiskt arbetsredskap på gig, dels en statement. Till exempel Bad Religions gitarrist Brett Gurewitz brukade tejpa sina glasögon fast i huvudet för att de inte skulle trilla av när han spelade.

K - står för "kort hår". Medan hårdrockare och hippien odlade långt hår skiljde sig punkarna från den rådande trenden genom att ha kort hår. Ibland kan det dock vara litet oklart.

Bildtext Pertti Kurikan Nimipäivät klär sig som punkare
Bild: Eucrea

L - står för "läderrock", ofta med en ansenlig mängd nitar och anarki-symbolen sprayad på ryggen. Speciellt inom genren "crust punk" är detta plagg vanligt.

M - står för "Murder junkies" som var ett av GG Allins band. Allin brukade kacka på scen och kasta bajs på publiken. Han uppträdde oftast naken.

N - står för Norppan som i Peter Norrlin. En österbottnisk punkare som alla i kretsarna känner till,samt frontfigur för Die Zlaskhinx.

O - står för "Oi!" som är en stil inom punken där skalliga män ur arbetarklassen dricker öl och ropar "Oi!" åt varandra. Det är ungefär en blandning mellan "hej" och "ska du ha stryk?" Oi!-punken går hand i hand med den ursprungliga skinhead-rörelsen, som alltså inte skall förknippas med nynazister.

P - står för "Pää Kii" som är den finska punkkändisen Teemu Bergmans mest framgångsrika band. Andra kända band han sjunger i är The Heartburns och Nazi Death Camp.

Q - står för "queer". Punkare är liberala och motsätter sig homofobi, rasism, sexism och andra -ismer. Så sjung om du är glad att vara gay.

R - står för Ramones som kom från New York i USA. Say no more.

S - står för Sex Pistols. De kom från London och gjorde i praktiken en enda skiva, men den var så bra så det behövdes inga fler.

T - står för TV Smith, en brittisk gamla gardets punkare som ofta besöker Finland. TV spelade i The Adverts på sjuttiotalet. Han heter Tim på riktigt och är väldigt trevlig.

Murder Junkies i Vuoritalo
Bildtext Murder Junkies utan GG på Vuoritalo
Bild: Lasse Grönroos / Svenska Yle

U - står för "underground" som betyder "under jorden". Folk sysslar oftast med punk i små och slutna sällskap. Aldrig på Sedu Koskinens nattklubbar.

V - står för "vegan". De flesta punkare är, om inte veganer, åtminstone vegetarianer.

W - står för "White riot", som var The Clash första singel 1977.

X - står för X, ett amerikanskt band som hette X. Inte att förväxla med X-Ray Spex.

Y - står för " yrsel". Punkkonserter är väldigt kaotiska tillställningar där det inte gör så mycket om man slår till kompisen på trynet. På sjuttiotalet brukade publiken spotta på banden för att visa sin uppskattning. Men banden tyckte inte om det.

Pertti Kurikkas zine Kotipäivä
Bildtext En bild från Pertti Kurikkas egen zine "Kotipäivä"
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Z - står för "zine" som är en liten handgjord tidning som trycks upp på kopieringsmaskin. I en zine intevjuar punkare andra punkare samt skriver om punkkonserter och ger tips på vegan-matrecept.

Å - står för "Ånarchy", att göra som man vill. Fast stava "anarki" med "å" om du vill.

Ä - står för "äkta". För punkare är det viktigt att man är äkta. Det kan ta sig uttryck i att punkare föredrar vinylskivor och kassetter hellre än cd:n eller digital musik eller att Pertti Kurikan Nimipäivät inte låter sig stylas i metrosexuella ESC-kläder. Punkare som inte längre är ”äkta” är så kallade ”sell outs”.

Ö - står för "öl", en förmånlig maltdryck som ofta konsumeras av punkare ur burk eller flaska direkt ur plastkassen under en bro eller på Puntala-festivalen. Andra populära punk-drycker är Kilju, Sorbus och andra billiga men starka viner..

Rättelse: D-beat spelas förstås med virveln och cymbaler istället för hi-hat.

Metallväktarna