Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 30 döda i gruvexplosion i Ukraina

Från 2015
Uppdaterad 04.03.2015 17:01.
Donetsk i östra Ukraina

Tiotals gruvarbetare befaras ha dött i en explosion i en gruva utanför den separatistkontrollerade staden Donetsk.

Explosionen skedde i kolgruvan Zasiadko som ligger utanför den separatistkontrollerade staden Donetsk i östra Ukraina.

Det har förekommit mycket motstridiga uppgifter kring olyckan och kring antalet dödsoffer. En del källor har talat om bara en död medan andra talar om över 30.

- Det inträffade en hemsk tragedi i gruvan i Zasiadko. Det finns dödsoffer, för tillfället 32, sade parlamentets talman Volodymyr Groysman och uppmanade till en tyst minut för att hedra offren.

Chefen för gruvarbetarnas lokala fackförbund Mykola Vylonko sa till nyhetsbyrån AFP att åtminstone 32 personer har dödats.

- I nuläget känner vi till 32 dödsoffer. Vi vet inte hur många personer som fortfarande sitter fast i gruvan, sade Vylonko.

Betraktas som olycka

Frontlinjen mellan Ukrainas regeringstrupper och separatisterna i östra Ukraina går i närheten av gruvan. Explosionen ska ändå inte ha något att göra med krigshandlingarna utan anses vara en ren olycka.

Det förekommer uppgifter om att explosionen orsakades av metangas.

Tiotals människor befaras fortfarande vara fångna i gruvan och enligt räddningsmyndigheterna är utsikterna för dem dåliga. Räddningsoperationen har störts av att det finns giftig gas i gruvan.

Premiärminister Arsenij Jatsenjuk anklagar separatisterna för att inte släppa fram räddningsmanskapet. Han uppmanande Rysslands president Vladimir Putin att beordra separatisterna att släppa fram räddningsbrigaderna.

Olyckor sker ofta

Zasiadkogruvan ligger utanför Donetsk och är en av landets största kolgruvor. Den är ökänd för sina olyckor. Över 200 gruvarbetare har dödats i olika olyckor i gruvan under de senaste åren.

I november 2007 dog 106 gruvarbetare i en explosion. Två veckor senare dödades ytterligare fem personer i två separata explosioner.

I januari i år satt omkring 500 arbetar fast under jorden efter ett elavbrott i gruvan som orsakades av striderna i området mellan separatister och den ukrainska armén.