Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Spock sjunger bland stjärnorna

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Amerikansak skådespelaren Leonard Nimoy känd från Star Trek
Bildtext Leonard Nimoy
Bild: EPA/NINA PROMMER

När universum häromdagen nåddes av sorgebudet att Leonard Nimoy gått bort var det en hel värld som mindes hans fenomenala insatser i Star Trek. Det var ändå förvånansvärt få som mindes hans karriär inom musiken.

Nämner man Star Trek och sång i samma mening kommer nog de flesta att tänka på William Shatner (kapten Kirk) och hans lagom överdrivet teatraliska men samtidigt härligt avväpnande sprechgesangskivor. Vilket är helt förståeligt. Men det inte många vet är att även Leonard Nimoy (Spock) gav ut ett flertal skivor. Och han kunde sjunga betydligt bättre än Shatner. Eller – nåh – i alla fall något bättre.

Star Trek-skiva

Nimoys karriär som skivartist föddes år 1966 när skivbolaget Dot Records märkte att den där Star Trek-grejen höll på att bli mer populär än väntat och de ville då vara med och dela på kakan. Så de kontaktade tv-producenterna med tanken på att ge ut en Star Trek-LP. Och vad vore väl en sådan utan Spock.

De kontaktade Leonard Nimoy och frågade om han var intresserad av att antingen prata eller sjunga på en skiva. Nimoy svarade att han var pigg på bägge. Och 1967 kom hans debutplatta Leonard Nimoy Presents Mr. Spock's Music from Outer Space.

Leonard Nimoy / Highly Illogical

Sammanlagt gav Leonard Nimoy ut fem album mellan åren 1967 och 1970. På första och halva andra plattan var temat science-fiction där Nimoy sjöng som Spock. Men på de tre sista skivorna var Leonard Nimoy sig själv och sjöng då främst covers på populära folkmelodier, men även den tidens kända låtar som Proud Mary, Everybody's Talkin' och I Walk The Line.

På de senare skivorna försökte sig Nimoy även på att skriva egna låtar. Vilket han visade sig vara bättre på än många väntat.

Trots det blev det inga fler skivor för Leonard Nimoy. Men man kunde ändå höra honom i Information Society-hitten What's On Your Mind (Pure Energy) som blev en stor danshit i USA år 1988.

Ett par år före det hade Nimoy varit med i The Bangles-videon till Going Down To Liverpool där han spelade rollen som bandets chaufför. Dessutom var Nimoy år 2011 med i den alternativa videon till Bruno Mars-singeln The Lazy Song. Där spelar han den tragikomiska huvudrollen.

Spocks sista tweet

Vad vore väl en text om Leonard Nimoy utan en liten Spockism. Den sista tweet som Nimoy sände ut innan han gick bort var denna: "A life is like a garden. Perfect moments can be had, but not preserved, except in memory. LLAP (=Live long and prosper)".

"Ett liv är likt en trädgård. Man kan ha perfekta stunder, men inte bevara dem, utom i minnet". Och vad är väl en skiva om inte ett musikaliskt minne.

Leonard Nimoy / The Ballad of Bilbo Baggins

Leonard Nimoy / Ruby Don't Take Your Love To Town

Leonard Nimoy / The Sun Will Rise (text & musik: L. Nimoy)

Bruno Mars / The Lazy Song [ALTERNATE OFFICIAL VIDEO]