Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Groddarna är nyttigast

Från 2015
groddar
Bild: Yle/Trädgården på Strömsö

En liten trasslig tuss med späda groddar kan pigga upp vilken maträtt som helst. De är vackra att se på, härligt krispiga och smakrika och dessutom den allra nyttigaste formen av en grönsak.

Ett frö är verkligen något förunderligt. Trots att det är så litet har det förutsättningar att bli en stor planta som ger massor av frukt, eller ett helt träd. Varje frö innehåller precis så mycket näring att det räcker för att producera en rot och ett par hjärtblad, sedan måste växten få näring utifrån. När man groddar ett frö får man fram det allra mest näringsrika stadiet av en växt, en riktig näringskick.

Jag gillar också smaken på groddar, särskilt om man törs testa lite andra varianter än alfalfa och mungbönor. Broccoligroddar är jättegoda, bockhornsklöver smakar curry, lökgroddar är skarpa och friska i smaken, precis som rädisa. Och de snyggaste groddarna är helt klart rödbetsgroddar – de är vackert djupröda och piffar upp vilken maträtt som helst. Groddar är mat både för ögat och magen, och det trevligaste är att varva eller kombinera olika sorter. Jag brukar ha två-tre sorter på groddning samtidigt, gärna i lite olika stadier, så att jag alltid har tillgång till dagsfärska groddar.

Oftast blir groddarna fräschast om man använder en groddlåda, men det går bra att använda en stor, ren glasburk också. Läs här om att grodda frön.

Frön som är goda att grodda:
Alfalfa
Bockhornsklöver
Broccoli
Gröna linser
Kikärter
Lök
Mungbönor
Rädisa
Rödbeta
Solros