Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Pia Abrahamsson: Arbetslös eller lönlös?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ansiktsbild på Pia Abrahamsson när hon dricker kaffe.
Bild: YLE/Hedda Jakobsson

Vad gör du egentligen Pia? Det frågade mig Jari Sarasvuo en gång för länge sen. Tack och lov hade jag funderat rätt mycket på hur jag skulle definiera mig så jag blev inte ställd. Jag är en sakskötare (asiainhoitaja), sade jag för det var det jag var.

Jag skötte en massa saker som behövde bli skötta. Jag skjutsade barn till skolor och lekis och pianotimmar. Jag städade vårt hem och plockade blåbär. Jag var politiskt aktiv och med i Hem och Skola och ordnade klasshippor.

Jag hälsade på hos äldre släktingar, ordnade evenemang, försökte studera lite och hade på det hela taget fullt upp. Jag kände mig väldigt behövd och nyttig, kanske mera nyttig än någosin senare. Men jag lyfte ingen lön och hade ingen titel. Hemmafru kändes lite inadekvat och inget att sätta på någon cv.

Värderingar

Den som inte arbetar skall inte heller äta och i ditt anletes svett skall du äta ditt bröd! Vårt samhälle genomsyras av hyllningen till arbetet. Men tittar vi någonsin på de här värderingarna, på vad de innebär i dag? Nästan nio procent av den arbetsföra befolkningen var arbetslös i januari 2015. 83 tusen människor, mest unga kvinnor, har arbetsavtal som inte garanterar dem jobb eller lön ( läs om nollavtal här ).

En stor del av arbetskraften hittas också i oavlönat reproduktivt arbete, alltså människor som sköter om andra människor. Kvinnor är överrepresenterade också i denna grupp. Får de här människorna äta med gott samvete? Eller skall de betala för sin mat genom att fylla i ändlösa blanketter och navigera i byrokratiska understödssystem med hjälp av överarbetad personal.

Vad är arbete egentligen?

Hur definierar du arbete, jobb? Inom fysiken innebär arbete att en kraft förflyttar ett föremål en sträcka eller att ett föremål förflyttar sig mot en kraft. Hur är det i samhället, vad är kraften? Det är klart att vi måste vara aktiva på många sätt för att överleva som individer och som samhälle. Alla förväntas bidra.

Det finns lönearbete, hemarbete och frivilligarbete. Och så finns det ju företagande. Men vad är sen riktigt arbete? Är det uppgifter som är jobbiga att utföra och därför måste belönas? Eller är det att hitta på och göra saker som går att sälja?

vid datorn
Bildtext Är det ett arbete att skriva, eller prata?
Bild: Yle/Liia Pienimäki

Eller är det att betjäna andra människor, leda andra människor? Det är väl ett arbete när jag sköter mitt barn eller min mamma eftersom det är ett arbete om du gör det, alltså sköter mitt barn eller min mamma. Hur är det med arbete som varken producerar eller reproducerar; är det ett jobb att forska i sanskrit?

Lönen avgörande?

Jag får lön, alltså vet jag att jag har arbetat och får äta med gott samvete. Hur är det om halva min tid går åt att söka konstnärs- eller forskarstipendier? Eller om jag plöjer åkrar tillsammans med min make, åkrar som producerar ett överskott av säd eller som blir under vårens översvämningar. Eller om mitt företag inte genererar vinst fast jag jobbar tolv timmar i dygnet.

Eller om jag är sjuk eller deprimerad och inte orkar, är det ett jobb att kämpa framåt?

Arbetshandskar ligger på bordet.
Bildtext vad om man inte hittar jobb?
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Rapporter berättar att den yngre generationen har ett annat förhållande till arbete än den äldre.Jobbet skall vara roligt och meningsfullt, och det är inte heller sagt att man vill binda sig för en längre tid. Om man inte går med på att jobbet känns jobbigt, att lida för sin lön, har man då rätt att äta?

Å andra sidan breder prekariatet ut sig och människor tvingas leva i en ständig ekonomisk osäkerhet. Arbetsmarknaden förändras, ingen har en riktigt klar bild av vart vi är på väg. Rekryteringsfirmor förser företag med billig arbetskraft utan långtidsförbindelser.

Samarbetsförhandlingar förs och flexibilitet är en dygd, speciellt hos arbetskraften som förväntas vara tacksam för att överhuvudtaget ha ett jobb. Under hurdana villkor är det skäligt att arbeta?

Full sysselsättning?

Politikerna och rubrikerna ropar ut idealet om full sysselsättning samtidigt som arbetslöshetsiffrorna talar sitt språk. Alla småbarnsföräldrar ska ut i arbetslivet och pensionsåldern höjas samtidigt som företagen gör sig av med överlopps människor. Sysselsättning, jag avskyr det här uttrycket. Sysselsätta, det är väl något man gör med ett gnälligt barn. Själva ordet förmedlar att du inte behövs, men att du ändå måste vara aktiv på något sätt, varför? Varför är det så viktigt att någon skall övervaka och bestämma vad jag skall göra.

Om du fick pengar?

Vad skulle du göra om du inte hade ett ekonomiskt tvång att gå på jobb? Om du hade åtta timmar om dagen att fritt förfoga över. Det finns väl en rädsla att vi utan övervakning bara skulle ligga på sofflocket eller spela datorspel. Kanske supa bort vår tid och tappa fotfästet i tillvaron. " Den som fåfäng gå, lärer mycket ont".

Klockkort och och bestämmelser om sjukfrånvaro skall rädda oss från oss själva. Men är det här en modern människosyn? Inom socialpsykologin hittar man allt mera bevis på att människan som flockdjur har ett inneboende behov att bidra till samhällets väl. I tidningen Taloussanomat konstaterar psykologen Annamari Heikkilä att människan inte i längden vill vara sysslolös, utan är lyckligast då hon får arbeta med något som känns meningsfullt. Vad tror du? Och vad skulle du på riktigt vilja göra under ditt liv? Det är en fråga som det lönar sig att ställa sig ibland.

gästerna framifrån
Bildtext Mari Lindman och Johanni Larjanko
Bild: Yle/Pia Abrahamsson

- "Lönearbete är för många en bekväm dagistillvaro. Det rutar från början in vad du ska göra av din dag och räddar dig från ångesten att fatta egna beslut " Roland Paulsen i boken " Vi bara lyder" ... Om vad arbete är i dag med Mari Lindman som skriver en avhandling om arbete och mening och Johanni Larjanko,som jobbar med livslångt lärande.
Lyssna på programmet här :

Mer om ämnet på Yle Arenan