Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Norge toppa formen även i skidskytte-VM?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Emil Hegle Svendsen firar seger, Pokljuka 2014
Bildtext Emil Hegle Svendsen kan göra vad som helst om han toppar formen. Här firar han segern i världscupsdeltävlingen i Pokljuka.
Bild: EPA / All Over Press

Under den gångna skidsäsongen har Norge domineratspåren totalt. Bortser man från damernas intervallstart i VM i Falun så dominerade även där. Nu väntar skidskytte-VM i Kontiolahti och frågan är om de norska skidskyttarna kan toppa formen och sopa rent även i denna gren. För det har Norge gjort förut.

För två år sedan gick skidskytte-VM av stapeln i Nove Mesto i Tjeckien. Även då hoppades den blåvita nationen på medalj men det blev bara en åttonde plats för Kaisa Mäkäräinen. I stället var det Norge som höll låda igenom hela VM.

Norge tog under mästerskapet hela elva medaljer varav åtta stycken guld. Emil Hegle Svendsen tog två guld och ett brons medan Tora Berger, som avslutade sin karriär i fjol, tog två guld och ett silver. Norge vann dessutom både dam- och herrstafetten.

Norge slog därmed rekord i antal guldmedaljer som en och samma nation har tagit under ett och samma VM (åtta stycken). Det tidigare rekordet på fem stycken från VM i Hochfilzen 2005 hölls av ingen mindre än, ja du gissade rätt, Norge.

NRK:s expertkommentator Ola Lunde tror att Norge kommer vara med i medaljstriden även i år.

- Johannes Thingnes Bø är mycket solid. Han har hållit sig frisk och tränat bra. Han var duktig under för-VM i fjol och kan bli VM-kung om allt klaffar, säger Lunde till NRK.

På damsidan tror han att Tiril Eckhoff kommer att vara ett medaljhopp.

- Eckhoff är en av de bästa åkarna. Bara hon får lite ro så kan hon få till en formtopp.

Eckhoff är ett medaljhot för Mäkäräinen och på tal om medaljer så tror Lunde på ett par.

- En del medaljer tror jag på. Men inte lika många som i Nove Mesto, det är inte möjligt.

Norges skidskyttar i VM
Damer:
Marte Olsbu
Elise Ringen
Synnøve Solemdal
Tiril Eckhoff
Fanny Welle-Strand Horn

Herrar:
Tarjei Bø
Johannes Thingnes Bø
Emil Hegle Svendsen
Ole Einar Bjørndalen
Lars Helge Birkeland
Henrik L'Abee-Lund