Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så här dansar man balett i muminkostym

Från 2015
Uppdaterad 06.03.2015 22:57.
Yle Vega Huvudstadsregionen: Dagisbarn reagerar på muminbaletten - Spela upp på Arenan

Balett är kanske inte det första man tänker på vid åsynen av ett rundnätt mumintroll, men Mumins kroppsbyggnad är inget hinder för Finlands nationalbalett som har premiär för Mumintrollet på kometjakt i dag.

Det är torsdag och Almisalen är full av dagis- och lågstadiegrupper som får se en av dansarnas sista repetitioner inför fredagens premiär. Det hörs spridda tolkningar från många små balettreferenter.

Den charmiga Sniff gör entré för en fnissande sal medan dansarna som föreställer fjärilar, tordyvlar och krokodiler framkallar sus och wow-rop i den unga publiken. Yles reporter råkar höra en diskussion i bänkraden bakom.

- Kommer Mårran nu?
- Nej snart kommer kometen. Jag vet för vi har Mumintrollen och kometjakten på dvd.
- Vi har tre tv:n där hemma. Två i huset och en i garaget.

Synfältet inifrån är mycket smalt och dansarna ser knappat någonting alls. Dessutom svettas de alldeles fruktansvärt.

Svettig dans i blindo

- Balettdansarna undrade om jag var från vettet när jag föreslog att de skulle dansa i riktiga mumindräkter, säger koreografen Anandah Kononen.

Men så blev det. Mumindräkternas tassar är specialdesignade för att dansarna ska kunna stå på tå i dem. Dräkterna är en enorm utmaning för dansarna både med tanke på sikten och värmen. Koreograf Kononen testade själv koreografin i dräkterna i början så hon vet vad hon talar om.

Mumin lyckas inte få ett midjegrepp kring Snorkfrökens runda mage och vi tar inga onödiga risker.

- Vi har övat länge med dräkterna. Det krävs stor kroppskontroll för att klara av att bära upp dem. Synfältet inifrån är mycket smalt och med strålkastarbelysningen därtill ser dansarna knappat någonting alls. Dessutom svettas de alldeles fruktansvärt där inne, säger Kononen.

Anandah Kononen
Bildtext - Det är underbart att få göra balett av Mumin. Jag ville utgå från en av Tove Janssons böcker, säger Anandah Kononen..
Bild: Mirka Kleemola

Midjelyft svåra

Krokodilerna, tordyvlarna och fjärilarna imponerar i sin fantasifulla koreografi, men också muminfamiljen gör förvånansvärt svåra rörelser med tanke på dräkterna.

- Tyvärr blev det inga midjelyft i Mumins och Snorkfrökens dans. Dansarna är skickliga solister, men Mumin lyckas inte få ett midjegrepp kring Snorkfrökens runda mage och vi tar inga onödiga risker, säger Kononen.

Trots de utmanande kostymerna har det inte skett några värre olyckor under repetitionerna. Mumintrollen har krockat med varandras näsor och någon har stigit på en svans, men inget värre.

Inte huvudlöst slut

Det här är första gången i nationaloperans historia som balettdansarna inte visar sina ansikten när de tackar publiken. Kanske lika bra med tanke på många barns förskräckelse när mumintrollet Lasse Pöysti tog av sig huvudet i den svenska tv-serien Mumintrollet från 1969.

- Mumintrollen är mumintroll, den illusionen får inte brytas. Tove Jansson finns heller inte här för att säga vad hon hade tyckt om något sådant.

Extra föreställningar fick sättas in

  • Nationaloperan firar Tove Janssons 100-årsjubileum och Mumins 70-årsjubileuom med att sätta upp Mumintrollet på kometjakt som balett.
  • Verket bygger på Tove Janssons bok Kometjakten från 1946.
  • De nio föreställningarna sålde slut snabbt och nu har Operan satt in två extra föreställningar på morsdagen.
  • Premiären dansas fredagen den 6.3.2015.

Muminbaletten gör tydligt stor inverkan på barnen i publiken. Fyraåringarna Alina Tall, Amanda Lindblad, Jessica Sandsjö och Jonna Sandström från Nickby daghem inspirerades av ballettdansarna och visar upp sina piruettalanger under pausen.

- Jag kan vara en ballerina! Nu är jag en komet, säger Alina och de andra flickorna instämmer.

Vad vill ni bli när ni blir stora då?

- Brandmän! ropar de unisont.