Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem är bäst på finlandismer?

Från 2015
Uppdaterad 04.04.2015 09:50.
Alfapet bordsspel
Bild: Nina Sederlöf/YLE

Äter du leverlåda, gillar du pidro eller har du en småkusin? De nämnda substantiven är alla finlandismer. Men vad betyder de och använder du orden i rätt sammanhang? Gör vårt lekfulla finlandismtest och se hur bra koll du har på finlandssvenskarnas egna ord och uttryck.

I skolan lärde vi oss att se upp för ord som batteri (värmeelement), roskis (papperskorg) och remont (i betydelsen renovering). Men finlandismer är så mycket mer än ett rött streck i marginalen av en uppsats. Våra särfinlandssvenska språkdrag är en del av vår språkidentitet och kan fylla luckor som standarsvenskan saknar.

- Finlandismerna bidrar till hela det svenska språkets rikedom, säger Charlotta af Hällström-Reijonen från Språkinstitutet som är expert på finlandismer.

af Hällström-Reijonen har sammanställt Svenska Yles finlandismtest och valt ut 15 av de knappt 300 finlandismer som finns i den nya upplagan av Svenska Akademiens ordlista som kommer ut i mitten av april.

Vet du vad finlandismerna betyder eller vad de motsvaras av i Sverige? Gör vårt lekfulla test och se om det blir måka eller morjens!

{{$index +1}}. {{ q.title }}

{{q.hint}} {{q.explanation}}
{{ a.text }}

Vem är bäst på finlandismer?

Dina svar används för att skapa jämförelser mellan kommuner.

Kön

Födelseår

Nuvarande hemort

Ge oss gärna fler förslag på finlandismer!
Svara på alla frågor och berätta om dig för att se resultatet.

{{evaluations[15-(userResult)]}} Ditt resultat: {{userResult}}/{{questions.length}} rätt.

Här kan du testa dina dialektkunskaper om djur och växter