Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa måste spara - men inte med egen jour

Från 2015
Uppdaterad 04.03.2015 18:06.
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Vasa går för mycket på minus och nu kommer sparförslagen. Ett av dem är att staden tar över hälsovårdsjouren. Helt orealistiskt, kontrar Thomas Öhman (SFP) i social- och hälsovårdsnämnden.

Vasas budget grinar illa och nu duggar sparförslagen tätt. Förutom att stänga skolor vill tf ekonomidirektör Jan Finne och budgetchef Jari Karjalainen att staden ska fundera på att ta över hälsovårdsjouren.

När man nu sett över dispositionsplanen för budgeten ser samjouren ut att bli 2,5 miljoner dyrare än beräknat. Planen behandlades på stadsstyrelsens möte på måndag kväll (2.3).

Thomas Öhman, ordförande för social-och hälsovårdsnämnden.
Bildtext Thomas Öhman
Bild: YLE/Juho Karlsson

Vasa sjukvårdsdistrikt tog över samjouren i oktober 2014. Med tanke på hur kort tid samjouren har varit öppen hoppas Thomas Öhman (SFP), social- och hälsovårdsnämndes ordförande, att det finns andra alternativ.

- Det är ett illa valt objekt i detta skede. Att kostnaderna har stigit beror på att våra egna hälsostationer drar dåligt. Vi har inte tillräckligt med läkarkapacitet.

Patienter har tvingats söka sig till samjouren för att få hjälp på eftermiddagen eller genast blivit hänvisade från hälsovårdsstationen till samjouren. Det är inte bra, säger Öhman.

Vasa måste spara - men inte med egen jour

0:52

Spara på annat

Sett ur den enskilde patientens synpunkt är samjouren ett bättre alternativ. Patienten söker sig till ett ställe och får fortsatt hjälp. Till och med av en specialist om så behövs.

- För mig är det helt orealistiskt att Vasa tar över hälsovårdsjouren. I så fall går vi tillbaka till vårt gamla system då hjälpen inte var av lika kvalitet som den är nu på samjouren.

Thomas Öhman hoppas att man hittar andra objekt att spara på än att Vasa tar över jouren.

Hur ska läkarbristen botas?

- Vi har för små och sårbara hälsostationer och läkare vill i allmänhet ingå i större team och enheter. Vår satsning är ett beslut som redan har tagits: att grunda en enda stor hälsovårdscentral i Vasa. Men vi väntar på att vårddistrikten klarnar.

Läs också:
Förslag: Jouren tillbaka i stadens regi