Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Staden letar aktivt efter nya utrymmen för Zabadak

Från 2015
Uppdaterad 05.03.2015 06:00.
Sirkkala eftis och Zabadak sett från gatan.
Bildtext Ungdomsgården Zabadak finns just nu på Vårdbergsgatan.
Bild: Yle/Marie Söderman

Den enda svenskspråkiga ungdomsgården i Åbo, Zabadak, har inte lyckats locka unga besökare efter flytten från Katedralskolan till eftis på Vårdbergsgatan. Nu bekräftar man från stadens sida att man aktivt försöker lösa problemet.

Ungdomsgården Zabadak flyttade från sina populära utrymmen i Katedralskolan till Folkhälsans eftisutrymmen under hösten och har kämpat med att locka ungdomar till lokalen.

Elever vid St. Olofsskolan
Bildtext Samuel Edberg, Elin Granholm och Linnea Gyllenberg brukar inte besöka Zabadak
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Vid St. Olofsskolan finns det inte många som söker sig till ungdomsgården. Enligt Linnea Gyllenberg, Elin Granholm och Samuel Edberg finns det flera orsaker bakom att Zabadak blivit impopulärt bland eleverna.

- Om man har andra hobbyer hinner man inte, inte heller på rasten om man gör andra saker, säger Granholm

På rasten finns Zabadak också nu på plats i skolans bibliotek, men inte ens en lokal i skolan har lockat eleverna.

- Man har andra fritidsaktiviteter och så har stället fått ett lite dåligt rykte. Det dåliga ryktet handlar om att det bara är ungdomar som inte har något annat att som går dit, men det stämmer kanske inte sist och slutligen, säger Gyllenberg

Samuel Edberg tycker att en omlokalisering av ungdomsgården skulle kunna locka mera besökare.

- Det skulle kunna vara mera centralt.

”Vi vill ändra på situationen”

Från stadens håll ser man också ungdomsgårdens plats som det största problemet. Ungdomsledarna på plats i St. Olofsskolan vågade inte kommentera situationen, men kunde medge att deltagarantalet ligger på samma siffror som tidigare. Förvaltningschefen för fritidsaktiviteter vid Åbo stad, Minna Sartes, kunde däremot berätta att man nu undersöker en eventuell flytt.

- Vi har forskat i olika alternativ vart ungdomslokalen skulle kunna flytta då den nuvarande lokalen uppenbarligen inte är på ett bra ställe. Vi undersöker om en flytt är möjlig.

Hasan Habib är sedan den 1 mars ansvarig för Zabadak och medger att man nu aktivt söker efter en ny lokal.

- Tidigare, då Zabadak fanns i centrum kom många unga som pratade både svenska och finska, också unga med invandrarbakgrund och när vi fick de nya utrymmena på Vårdbergsgatan så sjönk också deltagarmängden, säger Habib

- Igår (tisdag) hade vi ett möte med ledningsgruppen och vi bestämde att leta efter ett nytt utrymme. Efter att Katedralskolans renovering började har ungdomarna inte hittat till den nya lokalen och det vill vi nu ändra på.

Habib påpekar att man också från stadens sida kommer att kräva mer av de anställda. I framtiden ska rekryteringen vara mycket bättre och man vill också samarbeta med olika föreningar för att locka de unga tillbaka till Zabadak.

- Också våra anställda måste vara mer aktivt med i arbetet för att få ungdomar till lokalen. Vi jobbar hårt för att se till att ungdomsgården ska vara så ungdomsvänlig som möjligt

Eleverna från St. Olofsskolan har också andra förbättringsidéer för ungdomsgården.

- Om man skulle fara dit i större grupp så skulle det säkert vara roligare och locka med mera, säger Gyllenberg

- Man skulle kunna testa på att gå dit med skolklassen, föreslår Granholm