Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO vill minska vårt sockerintag

Från 2015
Uppdaterad 04.03.2015 18:56.
Skribenten föredrar äkta socker framom konstgjorda sötningsmedel. Bild: Yle/Juha-Pekka Laakio

Enligt Världshälsoorganisationens nya rekommendationer bör under tio procent av barn och vuxnas dagliga energiintag komma från socker. En minskning till under fem procent, cirka sex teskedar, ger ytterligare hälsofördelar, säger organisationen.

- Vi har pålitliga bevis för att man genom att begränsa sockerintaget till under 10 procent av det totala energiintaget kan minska risken av övervikt, fetma och karies, säger Francesco Branca från WHO.

Enligt Branca är nyckeln till att minska icke smittsamma sjukdomar att fatta beslut som stöder minskad sockerkonsumtion.

WHO lyfter fram att en stor del av vår dagliga sockerförbrukning utgörs av så kallat dolt socker, som används som tillsatsämne i olika livsmedel. Ett exempel är ketchup som för varje matsked innehåller en tesked socker. Läsk är också en riktig sockerbomb, en burk läsk innehåller upp till 10 teskedar socker.

Sockerintaget varierar mycket beroende på ålder, bakgrund och land. I Europa varierar intaget för vuxna från 7-8 procent av det totala kaloriintaget i länder som Ungern och Norge till 16-17 procent i länder som Spanien och Storbritanninen. Sockerintaget är vanligen högre bland barn.

Rapporten tar ställning till socker som läggs till i mat och drycker av tillverkaren eller konsumenten samt socker som finns naturligt i honung, sirap, juice och saft. Socker som finns i frukt, grönsaker och mjölk behandlas inte.